Deda Đorđe čestita praznike, a o pomoćniku kaže: On je na odmoru, drugi čovek sada čuva naše groblje

 
  • 2

Čuveni čuvar Zejtinlika poželeo je svima srećnu Novu godinu

Deka Đorđe Mihailović(93) čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu kaže da od kada je zahladnelo ne ide na grbolje, koje čuva već 78 godina, a i da je njegov pomoćnik Predrag Nedeljković, koga je šef diplomatije Nikola Selaković optužio da je samovoljan, bahat i da nipodaštava dedu Đorđa, na odmoru, a ne na Zejtinliku.

- Loše je vreme, zima, kući sam. Imam mnogo problema, ali zdravstvenih. I s plućima i s nogama. Moram sada da odmorim, pa ćemo da vidimo dalje. Velike su moje godine, ne može operacije za noge, a i pluća su mi loše, već šest godina, nemam dovoljno kiseonika. I moram mnogo da se čuvam i od korone, ona ide prvo na pluća - kaže za Kurir deda Đorđe.

A na pitanje gde mu je zamenik Predrag Nedeljković i kakav odnos imaju, deda Đorđe kaže:

- I Predrag je na odmoru, bio je i on malo bolestan, nisam ga video, drugi čovek sada čuva naše srpsko vojničko groblje i prima Srbe i ostale posetioce. Znate, Predrag radi fizičke poslove, čisti groblje, a ja polako, polako dođem kad me ljudi zovu, žele da vide deda Đorđa. Pa malo ispričam o groblju, istoriji, objasnim ljudima, vole da me čuju, upoznaju. Nemam ja tu neke posebne poslove, ne radim ništa teško, pomalo budem na groblju -kaže on.

Čuveni čuvar Zejtinlika zamolio je novinare da svim Srbima prenesu čestitku za Novu godinu:

- Srećna Nova godina, svi Srbi da imaju zdravlja i sreće u 2022. godini. Zdravlje nam je svima najpreče, pa sve ostalo. Ako Bog da, pa kad bude lepo vreme, da se vidimo na Zejtinliku - kaže on.

Deka Đorđe podseća i da je vrlo star, da je rođen 1. maja 1928. godine.

- Nadam da će Bog dati da se vidimo na Zejtinliku, na kom želim da počivam kada umrem, kao i moj otac i deda, koji su pre mene čuvali srpske kosti - kaže deka Đorđe.

(Telegraf.rs)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    26. decembar 2021 | 13:27

    Deda Djordje , Srecna Nova Godina i vama ! Da ste nam Zivi Zdravi jos mnogo godina i da nam napisete knjigu o Zejtinliku !

  • Blok

    26. decembar 2021 | 14:11

    Deda Đorđe, neka vas Bog čuva. Želim vam puno zdravlja i da se vidimo sledeće godine. Zahvaljujem Bogu sto vas je letos upoznala i moja ćerka koja je tad imala nepune dve godine, i što smo taj susret ovekovečili fotografijama koje će joj ostati za uspomenu da moze da se diči jednog dana, ali da se ne gordi. Daće Bog da poživite bar do 100te godine, kako smo i pričali, pa da vas ona i upamti. Sin je stariji, on će vas sigurno zapamtiti. Kroz to, nadam se da će im i slika palih srpskih vojnika i mučeničke Srbije onog vremena žariti u srcima, i da će uvek postovati Srbiju sećajući se na sve Srbe koji su pali za čast i otadzbinu. Jer je ovo i dalje njihova drzava. Kako kaze vladika Nikolaj, vise je njihova nego nasa, jer su oni svi dali za Srbiju daleko vise nego bilo ko ko je ziv ili je umro prirodnom smrću. Dali su zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA