Načelno dogovoren kraj Korejskog rata

 
 ≫ 
  • 0

Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, signalizirala je u septembru da bi njena zemlja mogla da bude otvorena za pregovore, ali samo ako SAD odustanu od onoga što je ona nazvala “neprijateljskom politikom“ protiv Pjongjanga

Severna i Južna Koreja, SAD i Kina načelno su se dogovorile da proglase formalni kraj Korejskog rata, izjavio je danas južnokorejski predsednik Mun Džae-In.

Ali pregovori, kako dodaje, tek treba da počnu zbog zahteva Severne Koreje.

Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, podseća BBC.

Severna i Južna Koreja su otada tehnički u ratu, uz podršku Kine, odnosno SAD, i u kontinuiranim napetim odnosima.

Kako podseća BBC, Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, signalizirala je u septembru da bi njena zemlja mogla da bude otvorena za pregovore, ali samo ako SAD odustanu od onoga što je ona nazvala “neprijateljskom politikom“ protiv Pjongjanga.

Severna Koreja se konstantno protivi prisustvu američkih trupa u Južnoj Koreji, ali i zajedničkim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje koje se održavaju svake godine, kao i sankcijama koje predvode SAD u suprotstavljanju severnokorejskom programu naoružanja.

Međutim, SAD su više puta ponovile da Severna Koreja najpre mora da odustane od svog nuklearnog oružja pre nego što se ukinu bilo kakve sankcije.

Južnokorejski predsednik je poručio danas da Severna Koreja nastavlja da postavlja ovaj zahtev kao preduslov za razgovore.

- Zbog toga nismo u mogućnosti da sednemo kako bismo diskutovali ili pregovarali o deklaraciji. Nadamo se da će razgovori biti pokrenuti - izjavio je Mun na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kanberi sa australijskim premijerom Skotom Morisonom.

Južnokorejski lider postavio je angažman sa Severom kao kamen temeljac svog predsedništva, a ranije je tvrdio da bi zvanična deklaracija o okončanju rata ohrabrila Sever da odustane od svog nuklearnog oružja.

Video: “Platićete, ološi”: Prvi snimci kancelarije za vezu koju je Kim Džong Un digao u vazduh

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA