Policajci šetaju ulicama, proveravaju da li su građani vakcinisani: Ovako sad izgleda Austrija

 
 
 ≫ 
  • 11

Prvog dana lokdauna broj obolelih je i dalje bio visok

Austrijska policija snimljena je kako nasumično legitimiše građane, patrolira ulicama i prodavnicama i zahteva da vidi kovid sertifikate nakon što je alpska nacija ušla u strogi "lokdaun za nevakcinisane" kako bi zaustavila porast slučajeva korona virusa.

U snimku se vidi kako policajci prilaze građanima Austrije i proveravaju da li poštuju najnovije mere.

Policajci su snimljeni kako patroliraju ulicama i prodavnicama i prilaze grupama ljudi, zahtevajući od njih dokaz o vakcinaciji.

U odvojenom snimku vidi se kako policajci obavljaju provere na putu, primoravajući vozače da zaustave automobile i daju dokaz da su vakcinisani kako bi im se dozvolilo da budu napolju.

- To može da se desi bilo kada i bilo gde. Svaki građanin treba da očekuje da će biti proveren - rekao je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Kovid restrikcije, koje su stupile na snagu u ponedeljak, 15. novembra, pogađaju skoro dva miliona austrijskih državljana iznad 12 godina koji još uvek nisu vakcinisani protiv korona virusa.

Austrija korona virus Foto: Tanjug/AP

Svi nevakcinisani mogu da napuste svoj dom samo radi odlaska na radno mesto, zbog posete lekaru, odlaska u apoteku, radi telesnog i psihičkog oporavka, odnosno u šetnju, kao i zbog pružanja pomoći drugima.

Svakome ko bude uhvaćen da krši mere zaključavanja preti kazna od 500 evra do 3.600 evra.

Mere, koje bi trebalo da traju 10 dana, uvedene su kad je Austrija zabeležila skoro 840 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, što je najviša stopa infekcije u zapadnoj Evropi i najviše zabeležena u zemlji od početka pandemije.

Prvog dana lokdauna za nevakcinisane broj novozaraženih bio je i dalje visok - 11.889, dok je 40 osoba preminulo.

Poređenja radi, u ponedeljak pre nedelju dana, bilo je još 8.178 novozaraženih.

Oko 65 posto austrijske populacije je u potpunosti vakcinisano, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

Međutim, otkako je najavljeno uvođenje strogih mera, više od 130.000 Austrijanaca je odlučilo da primi prvu dozu vakcine.

(Telegraf.rs)

Video: Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalia

    17. novembar 2021 | 12:45

    Meni nisu jasni antivakseri pošto od vakcinacije koja iako nije 100% efikasna ima mnogo više koristi nego štete. Štete u vidu nus pojava ima vrlo mali broj pojedinaca a nus pojave bude kod svih vakcina i lekova. Pa neka vakcine spasu svaki treći život ili da se ne zaglavi u bolnicu opet to nije zanemarljiva korist, već baš naprotiv.

  • miki🇷🇸

    17. novembar 2021 | 12:32

    Propast🤮

  • Mile

    17. novembar 2021 | 12:40

    SS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA