≫ 

Kalifornija odlučuje o sudbini guvernera Njusoma: Podržao ga Bajden, u trci je i Kejtlin Džener

Njusom prema anketama vodi u odnosu na svog glavnog rivala Lerija Eldera iz redova Republikanske stranke

  • 0
Gevin Njusom Kalifornija Foto: Tanjug/AP

Glasači u Kaliforniji danas će odlučivati da li će izabrani guvrener Gevin Njusom ostati na funkciji ili će biti smenjen.

Njusom se bori da zadrži poziciju i prema anketama on vodi u odnosu na svog glavnog rivala Lerija Eldera iz redova Republikanske stranke, ali Elder ništa ne uzima zdravo za gotovo.

Predsednik SAD Džozef Bajden dao je podršku guverneru Kalifornije i na skupu organizovanom u Long Biču ocenio je da će rezultat glasanja "odjeknuti u celom svetu", preneo je BBC.

Republikanci se nadaju da će uspeti da dobiju više od 50 odsto glasova za opoziv kako bi izbacili demokratskog guvernera u prvom mandatu, što se već dešavalo 2003. godine kada je glumac Arnold Švarceneger smenio sa položaja tadašnjeg guvernera Kalifornije Greja Dejvisa.

Među kandidatima je i bivša olimpijska atletičarka Kejtlin Džener, ali konzervativni radio voditelj, republikanac Leri Elder je najozbiljniji oponent Njusomu.

- Troškovi života, visoki porezi, strogi propisi. Oni će biti poništeni kada dođem u Sakramento - ističe Elder, dok vodeće demokrate pozivaju da se glasa protiv opoziva.

Video: Džo Bajden se bahatio u električnom pikapu: U šali ponudio da pregazi novinara na pitanje o Izraelu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA