Merkelova i Bajden o Avganistanu: Dogovorena tesna saradnja oko evakuacije ljudi

 
 
 ≫ 
  • 4

Merkelova je danas razgovarala i sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirsijajevim, kojem je šefica nemačke vlade zahvalila na logostičkoj podršci u sprovođenju nemačkih letova za evakuaciju građana.

Angela Merkel, Džo Bajden Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o situaciji u Avganistanu.

- U telefonskom razgovoru Merkelova je prenela nemački pogled na potrebu da se što je moguće više avganistanskim državljanima koji su podržavali Nemačku omogući napuštanje zemlje. Merkel i Bajden su dogovorili dalju tesnu saradnju, kao i saradnju između Bundesvera i američkih bezbednosnih snaga na aerodromu u Kabulu. Jedinstveni su u stavu da treba što više osoba, kojima je potrebna zaštita, izvesti iz zemlje - naveo je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Takođe Merkelova razgovarala je danas i sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirsijajevim, kojem je šefica nemačke vlade zahvalila na logostičkoj podršci u sprovođenju nemačkih letova za evakuaciju građana.

Sinoć je Merkelova razgoavrala i sa predsednikom Pakistana Imranom Kanom, kao i sa emirom Katara Tamimom Al Tanijem.

U svim telefonskim razgovorima, preneo je Zajbert, kancelarka je iznela zahtev da talibani moraju odustati od nasilja, da moraju poštovati ljudska prava i omogućiti svima slobodu kretanja koji žele da napuste zemlju.

Takođe je kazala da Nemačka podržava rad UNHCR-a u Avganistanu i susednim državama, te se založila za podršku kod međunarodnih partnera.

Video: Angela Merkel dobila počasni doktorat pa se izblamirala: Svečana odora odbila saradnju

(Telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Требиње Леотар

    18. avgust 2021 | 23:09

    🤣🤣😂🤣Пази молим те ,, Договорена тесна сарадња око евакуације људи . Шта сте бре радили двадесет година тамо ??? И шта сте на крају постигли ТЕСНОМ САРАДЊОМ ?? Још мало па купите прње и марш из Српске покрајине Косова и Метохије злотвори . Могу замислити сад како се радује Приштина томе датуму 😁. Засад се кријете иза америчке сукње , видећемо до када наши драги сународници

  • Sibin

    19. avgust 2021 | 00:28

    Evropsko i svetsko zlo tesno saradjuju, uzas!!!

  • Ukljucite mozak malo

    19. avgust 2021 | 00:04

    Kad se sve te izbeglice sjate i razmnoze koliko ce ih biti za 15-20 godina u Evropi?To i jeste plan Amerike,polako ali sigurno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA