Ovako izgleda zid na granici kojim Turska hoće da spreči priliv izbeglica

 
  • 5

Turska ubrzano završava radove na zidu na granici sa Iranom

Turska gradi visoki betonski zid na granici prema Iranu kako bi sprečila ilegalni ulazak migranata, posebno onih iz Avganistana, koji posle ulaska talibana u Kabul, masovno napuštaju zemlju.

- Broj izbeglica koje smo zaustavili na granici i sprečili da uđu prošle godine je oko 105.000. Ove godine je taj broj premašio 55.000 - rekao je Emin Bilmez, lokalni guverner.

Oko pet kilometara zida je već u izgradnji, a plan Turske je da podigne bedem dug 295 kilometara.

- Gradimo modularni zid. Veliki deo je završen. Iskopano je skoro 150 kilometara temelja – rekao je u nedelju ministar odbrane Turske Hulusi Akar posle obilaska granice sa Iranom.

On je dodao da se za obezbeđivanje granice koristi savremena oprema, poput uređaja za noćno osmatranje i akustičnih senzora.

Avganistanci već godinama prelaze iz Irana u Tursku, a mnogi od njih su na putu za Evropu. Međutim, broj pritvora ovog meseca izazvao je zabrinutost zbog novog priliva.

Prošle sedmice zvaničnici su rekli da su u zadnjih 10 dana u blizini iranske granice priveli 1.500 ilegalnih migranata, od kojih su većina Avganistanci. Vlada predsednika Tajipa Erdogana, koja već vodi računa o 3,7 miliona sirijskih izbeglica, kaže da želi da izbegne još jedan izbeglički talas.

UNHCR je rekao da je otprilike 270.000 Avganistanaca raseljeno unutar zemlje od januara. Time se ukupan broj stanovnika koji su iseljeni iz svojih domova povećava na 3,5 miliona.

Video: Žene pod talibanima gube sva prava: Jezivo zvuči lista zabrana koje im se uvode

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Srbije u Libanu: "U kontaktu smo sa našim državljanima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stex

    17. avgust 2021 | 19:07

    Ovako i mi trebamo sa Bugarskom, Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom.

  • Febo

    17. avgust 2021 | 18:00

    Zar protiv svoje braće po veri?

  • SRBIJA

    17. avgust 2021 | 20:01

    Sve te muslimane treba pustit u Evropu da je na pune i da kroz neku godinu pocnu i onni da bicuju zene i da pevaju pesmu od MC Stojana "bicuj bicuj me bicuj Stojane "

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA