≫ 

Predsednik Avganistana pobegao iz zemlje, prepustio je talibanima! Pristao da podnese ostavku?

Gani je ranije danas pregovarao sa američkim mirovnim izaslanikom Zalmajom Halilzadom i zvaničnicima NATO

  • 69
Džo Bajden i Mohamed Ašraf Gani Foto: Tanjug/AP

Avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju, preneo je "Gardijan" pisanja TOLO njuza. Informaciju o odlasku predsednika iz zemlje potvrdila je i Al Džazira. On je navodno otišao u Tadžikistan, prenosi Rojters izjavu zvaničnika. Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je Gani otišao u Tadžikistan, a iz kancelarije predsednika, zamoljeni za komentar, rekli su da "ne mogu ništa da kažu o predsednikovom kretanju iz bezbednosnih razloga".

Predstavnik talibana rekao je da oni "proveravaju gde je Gani", a u međuvremenu, agencija RIA Novosti, objavila je da je Gani pristao da podnese ostavku.

Prema rečima sagovornika agencije, Gani je obrazložio tu odluku time da su, kako je naveo, borbe u Kabulu nemoguće.

Prethodno je visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana izjavio da je Gani napustio Kabul i uputio se u Tadžikistan, preneo je Rojters.

Abdulah Abdulah, predsednik Visokog saveta za nacionalno pomirenje, objavio je na Fejsbuku video snimak koji potvrđuje da je Gani napustio zemlju. Abdulah je zatražio da građani ostanu mirni i da avganistanske snage bezbednosti sarađuju u osiguravanju bezbednosti.

Prema izvorima iz palate predsednik Gani je ranije danas pregovarao sa američkim mirovnim izaslanikom Zalmajom Halilzadom i zvaničnicima NATO.

Kako prenosi BBC, i potpredsednik Avganistana, Amrulah Saleh, je pobegao iz zemlje.

Talibani su saopštili danas da kontrolišu celu teritoriju Avganistana. U saopštenju talibana se navodi da se u glavnom gradu Kabulu ne vode borbe.

Ministar unutrašnjih poslova Avganistana Abdul Satar izjavio je ranije da će primopredaja vlasti biti mirna i da jedinice talibana neće jurišati da osvoje glavni grad. Islamski militanti proterani su iz Kabula, uz pomoć saveznika, pre 20 godina, posle 11. septembra i napada na SAD.

Talibani očekuju mirnu tranziciju vlasti u narednih nekoliko dana, izjavio je danas portparol političke kancelarije talibana u Kataru Suhail Šahen, u trenutku kada su pobunjenici stigli do glavnog grada Avganistana Kabula. Šahen je dodao da će ta ekstremistička islamistička grupa štititi prava žena, kao i slobode medijskih radnika i diplomata, preneo je Rojters.

- Uveravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihova imovina, njihovi životi bezbedni - rekao je Šahen u intervjuu za BBC.

Video: 3 eksplozije i plamen koji je lizao nebo: Poginulo 7 osoba, apokaliptični snimci s lica mesta!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    15. avgust 2021 | 16:36

    Tako će jednog dana Albin Kurti da utekne preko albanskih planina na magarcu.

  • Oldtajmer®

    15. avgust 2021 | 16:27

    E to vam je slika svake vlasti. Lažu da im je jedini cilj da narodu bude bolje, a kad zagusti ko jb narod spasavaj sopstvenu guzicu. Ja sam tu lekciju naučio pod starost i više ne izlazim na izbore pa šta me snađe. Od naroda ionako ništa ne zavisi. Sada gledam usijane glave koje se svađaju ko je za koga i smejem se.

  • Darko

    15. avgust 2021 | 16:51

    Upravo je pokrenut jos jedan intenzivan talas izbjeglica ka Evropi.Pentagon planira krize i ratove!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA