Velika jesenja prognoza: Evo šta čeka Evropu i Balkan, nećemo se lako otarasiti vrelih talasa

 
 ≫ 
  • 2

Vrući i suvi uslovi početkom sezone omogućiće da se šumski požari koji su harali selima po delovima Balkanskog poluostrva nastave do jeseni

jesen Foto: Pixabay/ Pexels

Leto je u Evropu donelo katastrofalne krajnosti. Delovi severne i srednje Evrope suočeni su sa smrtonosnim i istorijskim poplavama. Opasne vrućine i razorni požari ostavili su traga u jugoistočnoj Evropi. Zato su prognostičari AccuWeather objavili veliku jesenju prognozu za 2021. godinu, prenosi Index.

Članovi AccuWeatherovog međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje Tajler Rojs i Alan Repert kažu da će obrazac La Ninja koji se razvija na Pacifiku, a koji će uticati na vremenske uslove u celom svetu, biti pokretačka snaga za celu jesen. Prema ovoj prognozi, Balkan i Srbiju toplotni talasi čekaju i na početku jeseni, a zatim će ih zameniti velika opasnost od poplava u novembru.

- Očekuje se da će se intenzivnija letnja vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni - rekao je Repert. Jezgra toplote zadržaće se na Balkanu i u Grčkoj, gde će biti mogući toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Svetska meteorološka organizacija definiše toplotni talas kao razdoblje od pet ili više dana s prosečnim temperaturama za najmanje 5 stepeni Celzijusovih iznad normale. Vrući i suvi uslovi početkom sezone omogućiće da se šumski požari koji su harali selima po delovima Balkanskog poluostrva nastave do jeseni.

Oluje s Mediterana mogu povremeno da donesu kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem oktobra i početkom novembra očekuju se veće količine padavina.

- Burna pretnja od poplava proširiće se iz Italije na Balkan, posebno u novembru - rekao je Rojs, dodajući da obilne padavine takođe mogu da dovedu do klizišta.

- Kiše mogu da donesu i grmljavinu. Lokalizovani grad ne može da se isključi u potpunosti - zaključuje.

Jedan do tri tropska udara

S temperaturom površine mora za oko 2-5 Celzijusovih stepeni iznad normale, stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obeležja koja se kreću kroz Evropu, navode prognostičari ovog servisa.

- Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mesecima - rekao je član tima za međunarodno prognoziranje Tajler Rojs.

Rojs navodi da bi tropske oluje mogle da prežive putovanje preko Atlantika i dođu do kontinenta. U prvoj polovini jeseni najverovatnije će doći do tropskog sistema u oblasti Irske, Severne Irske, Škotske, Velsa i severne Engleske.

Kako se olujni trag bude pomerao prema jugu do kraja oktobra i novembra, ta pretnja će takođe biti prebačena i na jug, u severozapadnu Španiju i Portugal.

(Telegraf.rs)

Video: Najavljen dolazak Zelenskog: Treći samit Ukrajina-Jugositočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA