Borba za život u slikama: Ovako su Srbi u Grčkoj spasavali živote, vodili bitku sa plamenom...

 
  • 3

Situacija na Eviji je i dalje teška, vatrogasci su neprekidno na terenu a stanovništvo se nada da će se obistiniti i najave meteorologa da će sutra početi da pada kiša

Video: Naše helikopterske jedinice pomažu u gašenju požara na Eviji: U 30 naleta izbačeno oko 35 tona vode

Borba sa vatrenom stihijom na Eviji ušla je u 9. dan. Vatrogasci i dobrovoljci se i dalje neprekidno bore da spreče dalje širenje požara koji je progutao na hiljade hekatara šuma, uništio hiljade objekata i naterao mnoge na evakuaciju.

U pomoć Grcima pritekli su i vatrogasci iz Srbije, koji sa grčkim kolegama rame uz rame pokušavaju da obuzdaju plamen koji nemilosrdno guta sve pred sobom.

Fotografije i snimci naših vatrogasaca koji se nalaze u grotlu požara na Eviji obišle su svet. Građani su im se od srca zahvaljivali na ukazanoj pomoći, a posebne simpatije su privukli jer su, u trenucima kada nisu gasili požar, obilazili ugrožena područja i meštanima nosili potrepštine.

U moru potresnih prizora sa Evije izdvojila se i fotografija Srpkinje koja grčevito drži štene, dok oko nje sve gori.

Koliko je požar devastirao jedno od najlepših regiona Grčke najbolje svedoče i fotografije iz svemira, ali i snimci dronovima koji pokazuju uništene kuće, spaljene šume i sprženu zemlju.

Brojna sela su i dalje ugrožena, a meštani danima formiraju živi zid i pokušavaju da odbrane svoje domove. Zvaničnici se nadaju da će danas biti mnogo bolja situacija na terenu, te da će biti povoljniji uslovi za gašenje požara iz vazduha.

Stanovništvo se nada da će se obistiniti i najave meteorologa, te da će sutra početi da pada kiša, što bi dosta moglo da pomogne.

U severnim delovima Evije trenutno je angažovano oko 900 vatrogasaca sa više od 200 vozila. Grcima pomažu kolege iz Srbije, Rumunije, Slovačke, Poljske i sa Kipra.

Danas bi u gašenju požara trebalo da učestvuju i tri ruska aviona, Beriev-200 i dva Iljušina, koji bi na ugrožena područja na Eviji i Peloponezu trebalo da izbace više 110 tona vode.

Video: U utrobi pakla: Srpski vatrogasci na najopasnijem mestu požara koji proždire Eviju

(Telegraf.rs)

Video: 80 godina od oslobođenja Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ❤️

    11. avgust 2021 | 11:47

    Tamo dalekoooo tamo su prijatelji nasi!!! Pomozi Srbijo!!! Nezaboravi!!!!

  • Zeljko

    11. avgust 2021 | 12:13

    a pozar u Vinci ce da gase marsovci...

  • Marko

    11. avgust 2021 | 11:56

    Ima pohvale od Grcke vlade da nam stigne kad se sve ovo zavrsi, da ima svi u soku da budemo i to priznanjem KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA