Indiju ništa ove godine da zaobiđe: Sad su prijavili i 13 slučajeva Zika virusa

 
 ≫ 
  • 1

U Kerali registrovan Zika virus

Komarac Foto: Tanjug/AP

Indija je ove godine na žestokom udaru. Zemlja koja se sprema za treći talas korona virusa, prijavila je sada i prve slučajeve Zika virusa.

Virus je, po prvi put, detektovan u Kerali, a do sada je registrovano čak 13 obolelih.

Zika virus (ZIKV) je arbovirus koji je odgovoran za pojavu Zika groznice kod ljudi. Virus je prvi put identifikovan 1947. godine kod nosioca virusa, majmuna iz šume Zika, po kojoj je virus dobio ime. Nakon toga ZIKV je otkriven kod komaraca u istoj šumi 1948. godine i na kraju kod ljudi 1952. godine. Virus se u narednim decenijama 20. veka široko rasprostanio u tropske regione Azije i Afrike.

U 21. veku Zika virus je odgovoran za veliku epidemiju Zika groznice na ostrvu Jap u Mikroneziji, gde je virusom bilo inficirano skoro tri četvrtine stanovništva ovog ostrva.

Prenosi ga ujed zaraženog komarca Aedes aegypti, koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice. Klinička slika Zika groznice slična je arbovirusnoj groznici. Kod odraslih osoba manifestuje se groznicom, osipom po koži, glavoboljom, bolovima u mišićima. Mada u 70-80% slučajeva Zika groznica može proći i bez simptoma, ona, prema do sada izraženim sumnjama, kod beba može dovesti do mikrocefalija, usled koje obim glave novorođenčeta iznosi manje od 32 cm, što ometa dalji razvoj deteta.

Trenutno ne postoji terapija i vakcina koja bi pouzdano štitila od infekcije Zika virusom. Jedine mere prevencije su uništavanje komaraca, lične zaštite od uboda komaraca, izolacija oblelih i permanentna kontrola trudnica u zaraženim područjima.

Video: Jezivi snimci iz svetskog žarišta korone: Raste broj mrtvih, ali se i širi krematorijum na otvorenom

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boškić

    8. jul 2021 | 15:59

    Prenaseljena zemlja, sa puno siromašnih. Plus čudni običaji kao kupanje u svetoj bogi Ganga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA