Potresna priča iza fotografije koja je obišla svet: "Bila je ledena, nisam znao da li je beba živa"

 
 ≫ 
  • 11

Huan je učestvovao u akciji spasavanja migranata koji pokušavaju da se domognu španske enklave Seuta u Africi, a iz vode je izvukao i dvomesečnu bebu koja u prvi mah nije davala znake života

Španija, migranti, beba Foto: Tanjug/AP

Fotografija Huana Franciska Vaje (41), pripadnika španske civilne straže, koji je iz vode spasao dvomesečnu bebu migranta obišla je svet. Huan je učestvovao u akciji spasavanja migranata koji pokušavaju da se domognu španske enklave Seuta u Africi. Među hiljadama njih ima i dosta dece, a Huan je uspeo da iz vode izvuče bebu, koja je bila na ivici života i smrti.

- Bila je ledena... Smrznuta... Beba se nije pomerala. Nisam znao da li je živa ili mrtva - ispričao je vidno potreseni Huan za španske medije.

Majka je iz Maroka krenula sa bebom, u nadi da će uspeti da stigne do španske teritorije. Sa detetom na leđima, zajedno se sa još nekoliko stotina migranta našla u ledenoj vodi i pokušala je da dopliva do obale... Huan je izvlačio promrzle ljude iz vode kada je ugledao bebicu, koja nije davala znake života.

- Nas troje je bilo u vodi, pomagali smo raznim ljudima. Ugledao sam ženu, koja se grčevito držala za pojas za spasavanje. Video sam da na ramenu nosi nešto. Prvo sam pomislio da je ranac, a onda sam shvatio da je to beba - priča Huan.

Shvatio je da nema vremena za čekanje. On i kolega su krenuli brzo da plivaju ka njima.

- Ja sam zgrabio dete, a kolega je pomogao majci - rekao je on.

Kaže da u prvi mah nisu znali da li je beba živa ili mrtva.

- Bila je tako bleda, uopšte se nije pomerala. Nisam mogao da procenim da li je dobro ili nije, da li je devojčica ili dečak - kaže on.

Srećom, izvori iz Garde su potvrdili da je beba zbrinuta i da je dobro, ne otkrivajući više detalja.

Situacija u kojoj su se našli bila je opasna i za samog Huana, koji je u tom trenutku i sam bio na ivici snaga jer je prethodna dva dana stalno bio u vodi.

On kaže da su spasioci od nedelje spavali svega deset sati i da su stalno na terenu. Huan, koji je nekad služio u vojsci, u spasilačkom timu garde je poslednjih 12 godina. Ipak, kaže da se nikad sa ovakvom situacijom nije susreo.

- Naš posao je da izvlačimo tela iz vode, bilo da je more, neki bunar ili reka. Ovog puta smo izvlačili žive ljude, svih starosnih dobi, u različitim stanjima. Morali smo u trenu da odlučujemo kome je pomoć neophodnija. Tako smo i zgrabili to dete - priča Huan.

Pripadnici Civilne garde kažu da su poslednjih dana iz vode izvlačili i decu i žene i mlade i stare.

- Ne znam koliko ljudi sam od ponedeljka izvukao iz vode. Gledali smo u njih, mislili smo da nema šanse da stignu do španske teritorije. Držali su se grčevito za pojaseve, prazne flaše, bilo šta što može da ih održi na površini. Neki su imali prsluke za spasavanje koje su stavili pogrešno. Umesto da ih održe na površini, prsluci su imali kontra efekat - potresen je Huan.

Kaže da je video dosta očeva i majki koji su decu vezivali za sebe, a potom zajedno plivali ili plutali sa njima da bi se domogli obale.

- Spasli smo mnoge, ali nismo mogli sve. Jedan mladić je poginuo, udavio se u utorak... - rekao je tužno Huan, koji je nakon razgovora sa novinarom ponovo uskočio u ledenu vodu da spasava migrante.

Podsetimo, na hiljade migranata je proteklih dana krenulo iz Maroka da pliva u Seutu. U prva dva dana je oko 6.000 Marokanaca, među kojima je bilo oko 1.500 maloletnika, doplivalo do Seute, koja kao i obližnja Melilja odavno privlači afričke migrante koji pokušaju da se "dokopaju" Evrope u potrazi za boljim životom.

Svet su obišle potresne fotografije izmučenih migranata kako izlaze na obalu.

U naredna dva dana do Seute je stiglo još oko 2.000 njih, a Španija je odlučila da protera više od 4.800 ljudi.

Juče su španski vojnici i policajci u borbenoj opremi pratili neke migrante direktno do Maroka dok je marokanska policija oterala stotine mladića od granične ograde.

Video: Mučan snimak sa hrvatske granice: Hrvatski policajci tuku migrante

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    20. maj 2021 | 17:35

    Sve migrante dočekati i smestiti u velike brodove i pravac SAD, jer su oni zaslužni za sve ratove na planeti

  • Pp

    20. maj 2021 | 17:17

    Dece mi je jedino žao, ona nisu kriva što su se rodila u tim zemljama, inače, svi ovi će nametati svoje bolesna i izopačena religiozna pravila iz zemalja iz kojih beže, a naravno ponižavati, dobacivati ženama koje ne nose burke, prodavati drogu, pljačkati itd. Nije problem u rasi i ljudima, problem je u jednoj "religiji" kojoj je cilj da ceo svet funkcioniše po njoj. Zbog te "religije" i neopreznosti Evropljana će nestati Evropa, demokratija, sekularnost, normalnost i civilizovanost.

  • hogar

    20. maj 2021 | 16:01

    Maroko. pusta kriminalce, i ubice iz zatvora da krenu put EU..... zlo je i. naopako. Maroku zapretiti sankcijama ako nebude cuvala svoju granicu kako se nalaze.... inace sve migrante proterati nazad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA