Amerikanci hvale Srbiju zbog vakcina: Dok se brojne zemlje dovijaju, oni imaju 4 različita cepiva

 
  • 8

Srbija je postigla zapaženi uspeh u vakcinaciji svog stanovništva protiv korona virusa, ponajviše zahvaljujući isporukama vakcina iz Kine i Rusije, navodi američki portal PBS

VOL STRITD ZURNAL SRBIJA VAKCINACIJA vakcina korona Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je postigla veliki uspeh u vakcinaciji protiv korona virusa i treća je zemlja u Evropi po broju vakcinisanih. Cepiva je najviše stiglo iz Kine i Rusije, prenosi američki portal PBS.

Na glavnom punktu za vakcinaciju u Beogradu građani neprestano dolaze. Među njima je, kako navodi PBS, i Dalton Curanović (49), taksista koji je došao da primi prvu od dve doze vakcine.

- Ovo je srećan dan za mene. Više neću sumnjati i razmišljati o bolestima i kovidu - kaže Curanović.

Američki medij podseća da je Srbija obezbedila vakcine za sve starije od 18 godina i da se u našoj zemlji svakog dana samo na najvećem punktu u Beogradu vakciniše između 7.000 i 10.000 ljudi.

- Dok se zemlje širom sveta muče da vakcinišu građane, ovde ima tako mnogo vakcina. Curanović je mogao da bira koju će da primi - piše PBS i dodaje da građani Srbije mogu da biraju između ruske Sputnjik V vakcine, Fajzera i AstraZeneke i kineskog Sinofarma, što nije slučaj u drugim državama.

Curanović je američkom novinaru rekao da je sam odabrao da primi kineski Sinofarm. Na pitanje zašto, odgovorio je: "Ne znam, verujem Kinezima".

Srbija ima oko 7 miliona stanovnika, a prva je država u Evropi koja je odobrila i počela da koristi kinesku Sinofarm vakcinu. Početkom marta oko 2 miliona doza je stiglo u Srbiju.

- To je mnogo više nego što su farmaceutske kompanije sa Zapada, ali i Rusija, koja je tradicionalni srpski saveznik, mogao da obezbedi - navodi se u tekstu PBS-a.

Zahvaljujući pošiljkama iz Kine, Srbija je do polovine marta vakcinisala mnogo više odraslih nego ijedna od 27 zemalja članica EU i tako postala najbolje rangirana država u Evropi kada je vakcinacija u pitanju.

- Zemlja je vakcinisala duplo više nego Španija ili Nemačka, a po broju vakcinisanih je odmah iza Izraela, Velike Britanije i SAD - navodi američki medij podsećajući da su srpski ministri bili među prvima koji su dobili vakcine. Podsećaju da je ministar unutrašnjih poslova primio rusku vakcinu, premijerka Brnabić Fajzerovu, a ministar zdravlja kinesku.

Vuk Vuksanović, doktorand na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka kaže za PBS da je preovlađujuća spoljnopolitička strategija Srbije uravnotežavanje i suprotstavljanje zapadnih i nezapadnih sila.

Do marta Srbija nije dobila nijednu "zapadnjačku" vakcinu od EU ili kroz Kovaks program. Desetine hiljada doza Fajzera i AstraZeneke nabavljene su direktno od proizvođača. Rusija je poslala stotine hiljada doza, ali ni blizu koliko je Kina ponudila, navodi PBS.

- Kina je postala najbolji prijatelj Srbije na istoku. Bukvalno su zamenili Rusiju kao prvog saradnika van Zapada. U istoriji nikad nešto ovako nismo videli. U prošlosti Srbija i Peking su imali zdrave političke odnose i dobru saranju, ali ništa što bi naslutilo ovakav nivo saradnje ili ovakav uticaj Pekinga u Srbiji - smatra Vuksanović.

Američki mediji navode da odgovor na pitanje zašto je Kina tako zainteresovana za Srbiju leži u geografiji.

- Smeštena na raskrsnici između istoka i zapada, Srbija je postala most za Evropu u ambicioznom kineskom mega infrastrukturnom projektu nazvanom Inicijativa pojas i put. Zemlje duž ovog modernog Puta svile ciljane su za takozvanu diplomatiju vakcina u Pekingu - ističe se u tekstu PBS-a.

- Baveći se diplomatijom vakcina, mislim da se Peking nada da može da olakša sprovođenje Inicijative koja je, na kraju krajeva, najvažnija spoljnopolitička inicijativa koju je Peking pokrenuo u 21. veku - kaže Janžong Huang, viši saradnik za globalno zdravlje u Savetu za spoljnu politiku.

Kineski predsednik Si Ðiping nazvao je kineske vakcine "javnim dobrom" i Kina je do marta ove godine izvezla svoje vakcine u 25 zemalja sveta.

Kako navodi PBS, Srbija je postala svojevrsna odskočna daska za nastup Kine na širem evropskom tržištu, a saradnja između dve zemlje nije ograničena samo na vakcine, jer Beograd i Peking sarađuju i na velikim projektima u Srbiji, kao što su izgradnja brze pruge koja se većim delom finansira kineskim kreditima i trebalo bi da bude završena do 2024. godine.

Podsećaju da se u okviru privredne saradnje sa Kinom u Srbiji grade putevi i mostovi, a na nedavno održanoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove infrastrukturne projekte.

Srbija je do kraja marta uspela da vakciniše sa obe doze vakcine 17 odsto svoje populacije i ukoliko bude postala prva evropska država koja je uspela da sprovede potpunu imunizaciju svog stanovništva, biće to velikim delom i zahvaljujući bliskoj saradnji sa Kinom, zaključuje se u članku američkog portala PBS.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA