U Indiji je pakao na zemlji: Bolesni umiru na ulicama, kreveta nema ni da platiš, Pirova pobeda

 
 
 ≫ 
  • 14

- Postoje kolone zaraženih ispred bolnice koji pokušavaju da uđu i svakih 30 sekundi nas poziva neko ko očajnički pokušava da pronađe krevet - opisuje situaciju direktor kovid bolnice u Bombaju

Indija korona virus Foto: Tanjug/AP

Pred morem nesrećnih lica bez ijedne maske, okupljenih na političkom skupu u zapadnom Bengalu pre sedam dana, indijski premijer Narendra Modi ponosno je izjavio da odavno nije video tako veliku gužvu. S Modijevog lica takođe je trijumfalno izostala maska, mada je tog istog dana Indija zabeležila rekordnih 234.000 novih slučajeva zaraze korona virusom i 1.341 smrt. Crna statistika od tada samo raste u nebo.

Indija je zapala u tragediju neviđenih razmera, piše londonski Gardijan. Za sedam dana registrovano je 1,6 miliona novih slučajeva, što ukupan broj obolelih diže preko 15 miliona ljudi. U razmaku od samo 12 dana stopa kovida udvostručila se na 17 posto, dok je u Delhiju čak 30 posto. Bolnice u celoj zemlji dupke su pune, a ovaj put krevete zauzimaju uglavnom mladi; čak 65 posto hospitalizovanih mlađi su od 40 godina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako je za neviđeno širenje virusa delimično kriva zaraznija varijanta virusa koja se pojavila u Indiji, Modijeva vlada optužena je i za neuspešan model otpora pandemiji, a njihov mekan i lažno optimističan pristup oponašali su i lokalni čelnici stranaka i teritorijalnih jedinica, pa čak i zdravstveni radnici. To je navelo mnoge da poslednjih meseci poveruju u laž da je Indija pobedila kovid.

Pobeda proglašena prerano i bučno

- Pobeda je proglašena prerano i to je bučno oglašeno širom zemlje, posebno od strane političara koji su želeli da pokrenu privredu i vrate se izbornim kampanjama. To je virusu dalo novu priliku da se ponovo digne - tvrdi K. Srinat Redi, predsednik Udruženja za javno zdravstvo u Indiji.

U zapadnom Bengalu, gde je Modijeva vlada odbila da odloži državne izbore na kojima se njegova stranka nada pobedi, Modi i njegov ministar unutrašnjih poslova Amit Šah nastavili su sa svojim javnim skupovima čak i u nedelji kad su redovi pred hitnom pomoći postali dramatični ispred bolnica širom Indije i kad je ova država registrovala najviše novih slučajeva od početka pandemije. Tri kandidata koja su učestvovala na izborima dosad su umrla od virusa.

Lekari na prvoj liniji slomili su se pred umirućima kojima nisu mogli da pomognu: doktor Amit Tadani, direktor kovid bolnice Niramaja u Bombaju, rekao je da je upozorenja o virulentnom drugom talasu dao još u februaru, ali su od vlade sasvim ignorisana. To je njegovu bolnicu dovelo u situaciju u kojoj se, kad se pacijent otpusti ili umre, njegov krevet napuni već u roku od nekoliko minuta.

- Postoje kolone zaraženih ispred bolnice koji pokušavaju da uđu i svakih 30 sekundi nas poziva neko ko očajnički pokušava da pronađe krevet - rekao je Tadani. Većina tih poziva dolazi od kritično bolesnih kojima je neophodna bolnička nega, ali jednostavno nema dovoljno kapaciteta, pa mnogi i umiru pred vratima bolnice. Neki sede na otvorenom s bocama s kiseonikom koje su sami kupili iz očaja, dok drugi umiru na rukama rođaka, čekajući na bolničkom parkiralištu.

Molbe očajnika na društvenim mrežama

Čak se i oni iz viših kasta i slojeva društva nemoćno trude da pronađu krevete za svoje najmilije. Vidžej Sing Kumar, nacionalni ministar saobraćaja i zastupnik vladajuće stranke u državi Utar Pradeš, pribegao je očajničkoj molbi putem Tvitera, uzaludno apelujući na pomoć jer njegovom bratu treba krevet za lečenje korone. Tviter i Fejsbuk postali su razorni katalog stotina hiljada hitnih molbi za pomoć u pronalaženju bolničkih kreveta, kiseonika, plazme ili remdesivira, leka koji se eksperimentalno koristi za pomoć u lečenju pacijenata s kovidom, a kog u bolnicama širom zemlje hronično nedostaje.

Umrli su preopteretili ​​krematorijume i groblja brže nego što bi mogli biti spaljeni, a porodice danima čekaju da kremiraju svoje najmilije. Vlada se trudi da obnovi privremene kovid bolnice koje su demontirali nekoliko meseci ranije, a indijske železnice čak opremaju i posebne vozove s tečnim kiseoniikom i krevetima u vagonima, ali za mnoge sve to dolazi fatalno prekasno.

- Ozbiljnost situacije trebalo je da bude shvaćena pre nekoliko meseci, ali umesto toga vlasti su poricale stvarnost zbog svojih kratkoročnih ciljeva i slale poruke da virus više nije toliko opasan - naglašava dr Amnit Tadani, ozbiljno zabrinut da Indija još uvek nije videla najgore.

Premijer Indije: Građani, vakcinišite se protiv korone

Premijer Indije Narendra Modi je danas apelovao na sve građane da se vakcinišu protiv korona virusa i izrazio oprez jer je "oluja" infekcija uzdrmala drugu najmnogoljudniju zemlju sveta, preneo je Rojters.

- Bili smo vrlo optimistični nakon što smo se dobro izborili sa prvim talasom pandemije. Ali, sadašnja oluja je uzdrmala zemlju - poručio je Modi u obraćanju putem radija.

Delhi produžio lokdaun do 3. maja

Premijer indijske države Delhi Arvind Kedžrival izjavio je danas da će ta država nastaviti sa lokdaunom do 3. maja, s obzirom da se drastično povećava broj obolelih od korona virusa.

Video: Jezive scene tik uz naselje: Na ovom mestu spaljuju 100 tela korona žrtvi dnevno

(Telegraf.rs)

Video: Pijani vozači

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arkan

    25. april 2021 | 11:38

    U Indiji uvek umiru svakog dana ljude na ulicama, sa i bez corone ! Tamo postoje bolesti koji so 1000 puta gori od corone, a sta je sa gladnim ljudima ? Kako bi zvucilo da ste napisali istinu koga nikog ne zanima „Hleba nema ni da platis“

  • Goran

    25. april 2021 | 10:43

    Izvor vesti engleski... Dakle, dobro razmislite da li da verujete.

  • Brk

    25. april 2021 | 10:49

    Nedisciplina miliona neinteligentnih je motaka da dovede do ovoga.Slavljenje praznika pre desetak dana u Gangu i okupljanha na politickim skupovima na pijacama i trgovima u hiljadama i hiljadama ljudi nije moglo da dovede ni do cega dobrog osim ovoga sto se sada desava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA