Kako je mlada mama pobegla iz "pakla QAnona": "Trampa sam stavljala iznad Boga"

 
 
 ≫ 
  • 4

Ešli iz Južne Karoline je mesecima fanatično "gutala" snimke o teorijama zavere, čak je i njena ćerkica shvatila da "sa mamom nešto nije uredu"

Brisel Antikorona Foto: Profimedia

Ešli Vanderbilt (27) iz SAD kaže da je nakon dugog verovanja u teorije zavere uspela da se iščupa iz kandži QAnona. U mesecima koje je provodila na internetu, njena četvorogodišnja ćerkica Emerson znala je da nešto nije uredu sa njenom mamom. Ešli kaže da nije bila svoja... Da je posle predsedničkih izbora u Americi u novembru dane provodila na TikToku, Fejsbuku... Svet QAnona ju je polako "usisavao".

Do dana inaguracija novog predsednika Džoa Bajdena, Ešli je bila uverena da će njegovim ulaskom u Belu kuću SAD postati komunistička država, piše CNN. Bila je preplašena verujući da će morati da se krije sa ćerkicom. Mnogi koji veruju u QAnon imaju jasne političke motive, ali to nije slučaj sa Ešli. Ona je bila pasivni učesnik političkog života.

- Uvek sam bila nekom kome kažeš šta treba da se uradi i ja to uradim. Odrasla sam tako što su mi govorili "da smo mi Republikanci", i tako sam se ponašala - objašnjava ona u intervjuu za CNN, dok sedi u svom domu u Južnoj Karolini.

Mlada mama je do korona krize radila u jednoj građevinskoj kompaniji, ali je tokom 2020. godine, kao i milioni drugih Amerikanaca ostala bez posla. To se dogodilo baš sa početkom lokdauna. Depresivna i sa više slobodnog vremena, krenula je da prati šta se događa na internetu. Na TikToku je kaže prvi put imala susreta sa QAnonom.

Snimci o teorijama zavere su počeli da "iskaču"

Ranije je pravila profile koji pružaju zabavne sadržaje, ali tokom izborne kampanje sve je češće gledala snimke u kojima podržavaju Trampa, a kude Bajdena. Uskoro je, kaže, njena TikTok "for you" stranica, počela da izbacuje snimke koji bi joj se mogli svideti - tamo su pred oči počeli da joj iskaču snimci o teorijama zavere.

Portparol TikToka za CNN kaže da je kompanija posvećena tome da se pronađu sadržaji koji šire dezinformacije.

- Sadržaj i nalozi koji promovišu QAnon nisu dozvoljeni na našoj platformi i oni budu uklonjeni ili blokirani čim budu uočeni - tvrde iz TikToka.

Izgleda da nisu bili naročito uspešni, bar ne u slučaju Ešli Vanderbilt.

Ono što je za Ešli počelo na TikToku, nastavilo se na Fejbuku, Jutjubu, Telegramu... Tako je Ešli do januara provodila sate i sate svake večeri učeći o navodnim "pedofilima iz Demokratske stranke koji su pokrali izbore".

Ipak, i dalje je verovala da će, iako je Bajden pobedio, njegova inauguracija biti osujećena. Verovala je u teoriju zavere da će Tramp proglasiti vanredno stanje, a zatim bi demokrate (i neki republikanci) i holivudske zvezde koje bi došle u Vašington na inauguraciju bili uhapšeni.

"Bila sam očajna kad se ništa nije desilo"

Međutim, 20. januara ove godine Tramp je napustio Belu kuću i Vašington i otputovao u svoju kuću na Floridi, a Bajden je položio zakletvu. Ešli kaže da je bila očajna.

- Imala sam napade panike, zvala sam mamu na poslu i rekla sam joj da ćemo izgleda svi umreti, da će nas držati Kinezi. Rekla sam joj da ću morati da ispišem dete iz škole jer će je uzeti - priseća se Ešli.

Majka je pokušavala da je umiri, govoreći joj da se ovo stalno dešava, da su to izbori i da se smenjuju partije na vlasti. Potom joj je poslala i poruku u kojoj joj je rekla da ni slučajno ne uzima dete iz škole.

Ključno načelo QAnona glasi da postoji veliki plan koji će voditi Tramp. Prema tom planu on bi trebalo da pohvata članove "duboke države" i da ih privede pravdi. U planu stoji i da će on pobediti na izborima. Kada se ovo nije dogodilo mnogi koji su verovali u QAnon su počeli da misle da će Tramp naći način da spreči inauguraciju Bajdena... Čekalo se do poslednjeg dana, do poslednjeg sata, i na kraju ništa.

Međutim, kao i svaki put kada postane evidentno da je jedna teorija zavere pala u vodu, odmah se forsira druga. Tako je, samo par sati nakon inauguracije, krenula da kruži nova teorija zavere u kojoj se navodi da je održavanje Bajdenova inauguracije sve vreme i bio deo plana i da će se Tramp vratiti u Belu kuću za nekoliko nedelja i tada će "duboka država biti razbijena".

To je već izbacilo Ešli iz koloseka. Postala je svesna da je progutala laž i da je postala fanatik. Poslednjih nedelja na TikToku deli snimke kako bi osvestila druge koji su upali u mrak teorija zavere...

Ešli je uverena da ju je vera u Boga iščupala iz kandži QAnona. Dok je bila zaluđena teorijama zavere, bila je uverena da je Tramp božansko, bezgrešno biće.

- Jednom sam sebe upitala: "Da li Trampa stavljaš iznad Boga?" - priseća se mlada majka.

Ona kaže da stvari možda ne bi otišle toliko daleko da je Tramp pre Bajdenove inauguracije osudio teorije koje su kružile internetom. Umesto toga je Tramp na društvenim mrežama delio statuse onih koji su promovisali teorije zavere i govorio pozitivno o onima koji veruju u QAnon. Ešli je morala sama da se osvesti...

Skupila je snagu da se otrese svega toga i da proglasi QAnon za opasan politički pokret. Sada se ponovo u potpunosti posvetila svojoj ćerkici Emerson, koja je presrećna što se njena "normalna mama vratila".

Izgubila roditelje zbog teorija zavere

Za CNN je govorila još jedna mlada Amerikanka, pod pseudonimom Lili, koja kaže da je zbog QAnona izgubila svoje roditelje.

Uoči inauguracije Bajdena, Lili je otac neprekidno zvao da dođe kući, "kako bi bila bezbedna". I otac i Lilina majka su bili uvereni da će se ispuniti "najgora predviđanja". Međutim, kako se ništa dramatično nije dogodilo i kako je bilo jasno da je Amerika dobila novog predsednika, Lili se nadala da će se njeni roditelji konačno vratiti u normalu. Nažalost, kako kaže, oni su još dublje zaglibili u teorije zavere.

- Raspravljali su dugo zašto se predviđanja QAnona nisu ostvarila. Krivili su sebe da ne razumeju, govorili su da nisu dovoljno pametni da shvate kada će se šta dogoditi - kaže Lili.

Za sada nije poznato koliko ljudi u SAD veruje u teorije QAnona. Istraživanja pokazuju da je podrška sa 23 odsto skočila na 47 za samo šest meseci tokom 2020. godine.

Lili kaže da je QAnon ušao u živote njenih roditelja i totalno ih promenio.

- Prodali su kuću i otišli da žive u ruralnom delu zemlje. Kupili su hranu u vrednosti od 7.000 dolara koja može dugo da stoji. Povukli su sav novac iz banke, i to sad kriju ispod dušeka - tvrdi Lili i dodaje da uopšte više ne prepoznaje svog oca i majku.

Kaže da su se nekada ponosili njome, a da joj sada govore da joj je mozak ispran, da je njihov neprijatelj...

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    16. februar 2021 | 06:13

    Sad je Tramp negativac, ok... Ljudi, verujte u sve sto vam CNN kaze. Da vidimo. Srbija je pocinila zlocin u Racku, Milosevic je zlocinac, zato smo pravedno bombardovani. Bajden je super tip, on ce spasiti ameriku i ceo svet.

  • JACA ♎

    16. februar 2021 | 08:02

    Bože, koliko su ovi Amerikanci debilni! Gore je nego što sam mislila, njima je stvarno mozak ispran i većina je nesposobna da misli svojom glavom. Pa, ne bi SAD uništavale svet, da je narod tamo svesniji.

  • 😂

    16. februar 2021 | 06:48

    Opet CNN!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA