Nemačka vlada na udaru kritika zbog spore vakcinacije protiv korone, Merkel je brani

 
 
  • 5

- Ako se, na primer, pojavi mutant na kome vakcina ne deluje, onda počinjemo ispočetka - rekla je Merkel

Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel branila je svoju vladu od kritika da je uvođenje vakcine protiv korona virusa presporo, rekavši da je postojao dobar razlog za umeren tempo Evrope u poređenju sa drugim regionima.

Tražeći još strpljenja od javnosti, ostala je pri obećanju svoje vlade da će ponuditi svim odraslim Nemcima vakcinaciju protiv korona virusa do kraja trećeg kvartala 2021, javlja Reuters.

Odluku da se traži redovno, a ne hitno odobrenje za vakcine da bi se izgradilo poverenje javnosti i odluku da se pridržavaju propisanog intervala između injekcija pomenula je kao razloge za sporiji tempo.

- Put je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi - rekla je ona novinarima posle sastanka sa državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih kompanija i Evropske komisije.

Civilne službe EU i vlade Evropske unije našle su se na udaru zbog sporijeg napretka u vakcinaciji svog stanovništva protiv koronavirusa od Britanije, Izraela i SAD, posebno nakon što su ključni dobavljači smanjili procene isporuke, navodi Rojters.

Ali Merkelova je rekla da bi čak i u scenariju u kojem se vakcine kompanija Džonson i Džonson i KjurVak ne pojave, Nemačka bila u stanju da ponudi svakoj odrasloj osobi vakcinu do kraja leta. Još nije odobrena nijedna vakcina za decu.

- Biće tesno u prvom kvartalu - rekao je gradonačelnik Berlina Mihael Miler na istoj konferenciji za novinare, dok je bavarski premijer Markus Zeder priznao da će čekanje testirati strpljenje javnosti, prenosi Tanjug.

Merkel je dodala da još uvek nije jasno da li će imunitet biti potrebno obnavljati svake godine i upozorila da ne postoji apsolutna bezbednost. Nova varijanta korona virusa još uvek bi mogla da poremeti sve planove.

- Ako se, na primer, pojavi mutant na kome vakcina ne deluje, onda počinjemo ispočetka - rekla je.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    1. februar 2021 | 23:04

    Merkelova orica orice za malu decu. I ona kao i svi ostali zna da je ovo sa virusom prevara veka pa nece drzavne pare da trosi badava. Kinezi su vakcinisali jedan posto svog stanovnistva a to su sigurno ovi na kojima je vrseno ispitivanje Rusija manje od jedan posto a za Fajzerovu i Modernu i da ne pricam. Sve ovo puca po savovima

  • putin

    1. februar 2021 | 23:13

    Ona se sad vadi na neke mutante😂 nece da prizna poraz i losu politiku i losu organizaciju vezano oko vakcina🤷‍♂️

  • Невена

    1. februar 2021 | 22:48

    Лакше је пензонере на милост и немилост корони препустити него их вакцином заштитити. Знате ли ви у опште колико ће тада Њемачка свог новца у држави сачувати без обзира што су га пензионери који и нису Њемци тамо крваво и поштено зарадили??!! Све ми се чини да ће код њих да буде карантин још дуго , дуго...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA