"Loš znak, cenzura, problematično": Kako su političari reagovali na Tviterovu zabranu Trampa

 
 
 ≫ 
  • 1

Saveznici i kritičari američkog predsednika osudili su potez Tvitera da mu zabrani pristup platformi, pozivajući se na slobodu govora

Donald Tramp tviter Foto: Tanjug/AP

Pozivajući se na opasnost od podsticanja na dalja dela nasilja, Tviter je 8. januara trajno suspendovao nalog predsednika SAD Donalda Trampa na ovoj društvenoj mreži - tri dana nakon što je na Tviteru pozvao svoje pristalice da krenu ka zgradi američkog Kapitola u trenutku kada je Kongres trebalo da potvrdi pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

- Posle pažljivog pregledanja nedavnih tvitova sa naloga @realDonaldTrump i konteksta u kom su napisano trajno smo suspendovali nalog zbog rizika od daljeg pozivanja na nasilje - saopštili su iz Tvitera.

Ovim potezom Tvitera, Tramp je ostao bez skoro 90 miliona pratilaca na platformi. Fejsbuk je preduzeo sličan korak i zabranio Trampa sa društvene mreže bar do kraja mandata, koji se završava 20. januara.

Donald Tramp tviter Foto: Tanjug/AP

Usledio je talas reakcija zvaničnika i svetskih lidera, pa dok su neki pozdravili Tviterov potez, mnogi, među kojima su i Trampovi kritičari, osudili su akciju kao politički motivisanu i kršenje slobode govora.

Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su zabrane koje su Tviter i druge društvene mreže uvele američkom predsedniku Donaldu Trampu problematične, pošto su sloboda govora i mišljenja ljudska prava od najvećeg značaja.

- Ovo pravo može se ograničiti , ali samo u skladu sa zakonom i u okvirima koji definišu zakonodavci, a ne odlukama menadžmenta društvenih mreža. Iz tog ugla, kancelarka smatra problematičnim da se nalozi američkog predsednika trajno blokiraju - saopštio je njen portparol Stefen Zajbert.

Andres Manuel Lopez Obrador

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador kritikovao je Trampovu zabranu na društvenim mrežama, dodajući da je to "loš znak" da privatne kompanije imaju autoritet da cenzurišu mišljenja.

- Ne volim da iko ima cenzuru ili oduzima pravo na objavljivanje poruke na Tviteru ili fejsbuku. Ne slažem se s tim, ne prihvatam to - rekao je Lopez Obrador tokom redovne konferencije za novinare u petak.

Aleksej Navaljni

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni kritikovao je potez kao "neprihvatljiv čin cenzure" dodajući da bi odluka, koja je bila "zasnovana na osećanjima i ličnim političkim preferencijama", mogla poslužiti kao presedan za ukidanje slobode govora.

Niki Hejli

Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD u UN i Trampova saveznica, uporedila je potez sa političkom cenzurom u Kini.

Džo Mančin

Američki senator iz Zapadne Virdžinije Džo Mančin, demokrata, pozdravio je potez i zahvalio Tviteru u postu.

Hilari Klinton

Hilari Klinton, demokrata koja je bila protivnik Trampu na predsedničkim izborima 2016. godine, podelila je tvit koji je napisala tokom kampanje i pozvala Trampa da izbriše svoj nalog, i samo ga štiklirala.

Eduardo Bolsonaro

Sina Žaira Bolsonara, predsednika Brazila, Eduardo Bolsonaro nazvao je Tviter "autoritarnim".

- Svet u kojem je Maduro na društvenim mrežama, ali je Tramp suspendovan - ne može da bude normalan - napisao je u tvitu.

U nedelju je objavio da će "trajno" koristiti Trampovu fotografiju kako svoju profilnu sliku na Tviteru.

Ramzan Kadirov

Čečenski lider je rekao kako on i Tramp sada imaju nešto zajedničko, nakon što je Tviter blokirao i njegove naloge.

Potez mreže nazvao je činom "božanske pravde".

- Sada imam nešto zajedničko sa Donaldom Trampom - dok je ranije blokirao moje naloge na društvenim mrežama, sada je Svemogući Bog vratio pravdu i, kao rezultat toga, nalozi pobunjenog Donalda Trampa takođe su bili blokirani - napisao je Kadirov .

Donald Tramp Junior

Trampov najstariji sin, Donald Junior, objavio je niz tvitova osuđujući potez. U prvom tvitu je rekao da sloboda govora "više ne postoji u Americi".

Otada pokušava da dobije podršku govoreći ljudima da informacije potraže na njegovom vebsajtu donjr.com.

Netanijahu uklonio Trampovu fotografiju sa Tvitera

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu uklonio je fotografiju američkog predsednika Donalda Trampa sa svoje naslovne stranice na društvenoj mreži Tviter.

Prema pisanju Rojtersa, taj njegov potez predstavlja očigledan prekid sa doskorašnjim političkim saveznikom koji se sada suočava sa opozivom.

Kako se navodi, fotografija koja je uklonjena prikazivala je Netanijahua i Trampa na sastanku u Beloj kući i dugo je svedočila o bliskim vezama izraelskog premijera i američkog predsednika.

Benjamin Netanijahu Printskrin: Twitter

Ta fotografija zamenjena je fotografijom na kojoj Netanijahu prima vakcinu protiv korona virusa.

Fotografija je dugo stajala na Netanijahuovom Tviteru da bi prošlog meseca bila zamenjena fotografijom s čestitkom povodom Hanuke, ali je po završetku praznika ponovo vraćena ona s Trampom.

Video: Tramp poručio pristalicama: Idite kući, idite u miru

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    12. januar 2021 | 13:42

    Društvene mreže ne mogu da preuzimaju ulogu inkvizicije. Zabrane ovog tipa jesu injvizitorske ili nacističke. Ne mora neko da se slaže sa Trampom, ali ovim potezom se nipodaštavaju glasovi miliona Amerikanaca koji ga podržavaju. Nipodaštava se ili onemogućava drugačije mišljenje. To će se kao bumerang vratiti onima joji se samoregulišu, pritom uzurpirajući javno dobro. A društvene mreže jesu javno dobro koje potpuno nezakonito eksploatišu i na tome profitiraju privatne kompanije. Licemerno je što je gerzama odgovaralo kada Tramp jednim tvitom relaksira situaciju na tržištima. Osim toga, američki zakon o informisanju ima državnu propagandu kao legitimnu odredbu, što više podseća na Ždanovizam, a ne na demokratiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA