Stručnjaci strahuju zbog protesta, Bajden kaže: Dobro je što Tramp neće biti na mojoj inauguraciji

 
 
  • 32

Od uskoro bivšeg predsednika i republikanci dižu ruke

Džo Bajden, Donald Tramp Džo Bajden, Donald Tramp / Foto-montaža: Tanjug/AP

Izabarani američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je "dobra stvar što odlazeći predsednik Donald Tramp neće biti na njegovoj inauguraciji 20. januara".

Bajden je dodao da je to jedna od retkih stvari u kojima su saglasni, prenosi Si-En-En.

- Premašio je i ono najgore što sam od njega očekivao. Bio je sramota za SAD, osramotio nas je širom sveta, nije dostojan funkcije predsednika - dodao je Bajden na konferenciji za novinare.

On je rekao da potpredsednik Majkl Pens dobrodošao na inauguraciju.

Republikanska senatorka Murkovski: Želim da Tramp ode

Republikanska senatorka Lisa Murkovski pozvala je predsednika Donalda Trampa da podnese ostavku nakon što su njegove pristalice u sredu upale u američki Kapitol.

Electoral College Protests, Kapitol Hil, vašington, Demonstracije Protesti u Vašingtonu 6. januara 2021. / Foto: Tanjug/AP

- Želim da podnese ostavku. Želim da ode. Dovoljno je načinio štete - rekla je Murkovski, američka senatorka sa Aljaske za "Enkoridž dejli njuz",  preneo je Tanjug via Rojters.

Stručnjaci upozoravaju na talas korone posle nereda na Kapitolu

Direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild upozorio je da će neredi u američkom Kapitolu u sredu verovatno dovesti do novog talasa korona virusa i da će imati posledice na javno zdravlje.

Electoral College Protests, Kapitol Hil, Vašington, Demonstracije Protesti u Vašingtonu 6. januara 2021. / Foto: Tanjug/AP

Redfild je ukazao da učesnici nereda uglavnom nisu nosili maske, a da su se potom razišli širom zemlje, prenosi Si-En-En.

SAD su u četvrtak prvi put prijavile više od 4.000 smrtnih slučajeva od korona virusa u jednom danu, a Redfild je upozorio da će se brojevi verovatno povećati.

Tramp ipak uspeo da tvituje

Podsetimo, Tviter je sinoć suspendovao predsednika SAD Donalda Trampa sa svoje platforme.

- Posle pažljivog pregledanja nedavnih tvitova sa naloga @realDonaldTrump i konteksta u kom su napisano trajno smo suspendovali nalog zbog rizika od daljeg pozivanja na nasilje - navodi Twitter, prenosi CNN.

Ipak, trenutni predsednik SAD-a uspeo je da tvituje i to sa zvaničnog naloga američke vlade.

Poručio je da ga neće ućutkati, optužujući društvenu mrežu da guši slobodu govora, a promoviše ideologiju radikalne levice, piše Sputnjik.

- Kao što već dugo govorim, Tviter sve više ide ka zabrani slobode govora, a večeras su zaposleni u Tviteru, u saradnji sa demokratama i radikalnom levicom, uklonili moj nalog sa njihove platforme da bi me ućutkali — kao i vas, 75.000.000 velikih patriota koji ste za mene glasali - napisao je Tramp u seriji tvitova.

Međutim, te objave su uklonjene samo nakon tri minuta, ali su drugi korisnici društvenih mreža uspeli da ih podele.

- Neće nas ućutkati! Tviter ne poštuje slobodu govora, već promoviše platformu radikalne levice, gde je nekima od najzlobnijih ljudi na svetu dozvoljeno da slobodno govore - istakao je Tramp.

Tramp je pristalicama poručio da „budu u toku“ i najavio da će uskoro objaviti veliku novost. On je dodao da njegov tim pregovara sa različitim sajtovima, kao i da čak razmišlja da „uspostavi sopstvenu platformu u bliskoj budućnosti“.

(Telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ikac Jagodinac

    9. januar 2021 | 09:08

    Ovaj Bajden umesto da "ublaži" sramotu SAD-a, on ladno, još uvek važećeg predsednika naziva "sramotom". Pa, za tu "sramotu" je glasalo skoro pola Amerike, nekoliko procenta manje nego za tebe Bajdene. Time samo pljuje na građane. "Ubili" su demokratiju i kod svoje kuće.

  • R9

    9. januar 2021 | 08:49

    Ma ti si mi za predsednika, senilni pedofil. Doveli ga na poziciju taman da rikne za par meseci i da nas zajase Hi(t)leri Klinton...

  • Bata

    9. januar 2021 | 11:01

    Cestitam ti Trampe na tome kako se boris za svoj narod i ako si pod pritiskom izdajica i psihopata. Samo hrabro veliki patrioto. .. Zivela sloboda koja postepeno nestaje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA