Republikanci kritikuju Trampa, neki traže opoziv predsednika SAD

 
 
 ≫ 
  • 1

- Ovde smo zbog sebičnog čoveka povređenog ponosa i besa njegovih simpatizera koje je namerno dezinformisao poslednja dva meseca i upućivao ih na ovo što se desilo - kazao je Romni

Mit Romni Mit Romni (gore levo), Foto: Tanjug/AP

Senator iz redova Republikanaca Mit Romni, objavio je saopštenje u kome je otkrio šta bi rekao pred Kongresom pre nego što su demonstranti prekinuli sednicu potvrđivanja pobede Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima u novembru prošle godine.

- Ovde smo zbog sebičnog čoveka povređenog ponosa i besa njegovih simpatizera koje je namerno dezinformisao poslednja dva meseca i upućivao ih na ovo što se desilo. Ovo što se desilo je ustanak, koji je pokrenuo predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Oni koji nastave da podržavaju ovakvu politiku žrtvovanja i odbijanju rezultata legitimnih i demokratskih izbora će zauvek biti saučesnik u do sada neviđemo napadu na našu demokratiju - kazao je Romni, a prenosi CNN.

- Oni će biti zapamćeni po njihovoj ulozi u sramotnoj epizodi američke istorije. To će biti njihova zaostavština - dodao je on.

On je apelovao na kolege da nastave sa okončanjem brojanja elektorskih glasova i da se uzdrže od drugih prigovora, te da “jednoglasno potvrde legitimitet predsedničkih izbora”.

Sa druge strane, republikanka Ilahn Omar objavila je da je počela sa pisanjem tekstova za opoziv predsednika Trampa.

- Tramp bi trebalo da bude opozvan od strane Predstavničkom doma i da bude sklonjen sa funkcije predseednika od strane Senata - objavila je Omar na Tviteru tokom nasilja u zgradi Kongresa.

- Ne smemo da mu dozvolimo da ostane na funkciji. Ovo je pitanje očuvanja naše republike i moramo da ispunimo našu zakletvu - dodala je ona.

"Kao u banana republici"

Bivši predsednik SAD republikanac Džordž Buš Mlađi ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u "banana Republici".

- Tako se osporavaju rezultati izbora u banana republici - naveo je on u saopštenju, prenosi CNN.

On je kazao da su neredi tokom kojih su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa "mučni i srceparajući".

- Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih lidera i nedostatkom poštovanja koje se danas pokazuje prema našim institucijama, tradiciji i sprovođenju zakona - naveo je on u saopštenju.

Video: Tramp poručio pristalicama: Idite kući, idite u miru

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulio

    7. januar 2021 | 08:12

    Tako se čuva du*e od novog demokratskog establišmenta koji neće ostati dužan republikancima za poraz od pre četiri godine, a zna se kako su oni milostivi prema svakome ko im nije po volji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA