Kineski bankar osuđen na smrt zbog uzimanja mita i bigamije: Krio zlatne poluge i imao dve žene

 
 
 ≫ 
  • 6

Proglašen je krivim i za bigamiju, jer je živeo u dve bračne zajednice i dobio vanbračnu decu

Lai Xiaomin Foto: Profimedia/AFP

Lai Sjaomin, bivši predsednik jedne od najvećih kineskih firmi u državnom vlasništvu za upravljanje imovinom, danas je osuđen na smrt zbog uzimanja mita teškog 260 miliona dolara, korupcije i bigamije.

Sjaomin, bivši član Komunističke stranke, u januaru prošle godine izneo je detaljno priznanje državnoj televiziji CCTV s fotografijama stana u Pekingu koji je navodno u njegovom vlasništvu, čiji su sefovi i ormarići bili puni svežnjeva novčanica.

- Sjaomin je zloupotrebio svoju poziciju kako bi došao do velike količine novca - rekao je sud u Tjencinu, opisavši da se radilo o ekstremno velikom mitu, dok je okolnosti nazvao "posebno ozbiljnima".

- Pokazao je izuzetnu zlonamernost - navodi se u sudskoj presudi.

Imao je dve žene i vanbračnu decu

Bivši predsednik firme "China Huarong Asset Management Co." takođe je proglašen krivim za bigamiju, nakon što je živeo u dve bračne zajednice i dobio vanbračnu decu.

Sjaomin, o kojem je istraga započela u aprilu 2018, takođe je proneverio 25 miliona juana državnih sredstava između 2009. i 2018. godine.

Tokom svog televizijskog priznanja rekao je da "nije potrošio nijedan novčić, nego je sve držao tamo, ne usudivši se da troši". CCTV je takođe prikazao luksuzne automobile i poluge zlata koje je Sjaomin prihvatao kao mito.

Sud u Tjencinu je rekao da će mu sva lična imovina biti zaplenjena te da će mu biti oduzeta politička prava.

Kritičari su rekli da je antikorupcijska kampanja koju je pokrenuo predsednik Si Đinping poslužila za rušenje suparnika.

CCTV često prikazuje intervjue s osumnjičenima koji priznaju zločine, čak i pre nego što se pojave na sudu. To je praksa koju su advokati, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava, odavno osudili kao iznuđivanje priznanja pod prisilom.

(Telegraf.rs/Hina)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. januar 2021 | 17:56

    PA KO BI KOD NAS BIO ZIV KAD BI SE TAKVIMA SUDILO KAO U KINI !!!

  • moki

    5. januar 2021 | 17:45

    E bato kod nas bi postao opoIcija i finansirao neke tv stanice i stranke...A kinezi... Pod mac bato.. Pa ajd da vidim sledeceg..i

  • Paja

    5. januar 2021 | 17:43

    Ako u nekoj zemlji-državi običan radnik, službenik, može da oseti pravdu kroz sistem onda je to u Kini. Dušebrižnici za procesno pravo neka crknu od muke. U kini ne postoje ''nedodirljivi'', bilo da su ministri ili biznismeni velikih korporacija ako ukaljaju ugled Kine i još pribave protiv pravnu imovinu sledi im obavezno smrtna kazna a sva imovina konfiskuje. Pošteno zar ne. Ali to je na žalost moguće samo u Kini, a u Srbiji ne znam ko bi ostao da vodi državu ako bi se primenjivao ovakav tretman prema kriminalu a pogotovu ako bi se izvršila revizija DOSovske vlasti, egzekucija bi trajala danima, mesecima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA