Svetski prevaranti već našli način kako da pokradu građane tako što šalju lažne poruke o vakcinaciji

 
 
  • 0

Britanci se na društvenim mrežama žalili da su dobili poruku od Instituta za javno zdravlje, za koju se ispostavilo da je lažna

Devojka, telefon, Mobilni telefon, poruka, kucanje poruke, sms, čekanje, komunikacija Foto: Shutterstock

Svetski zvaničnici i bezbednosne službe širom sveta sa razlogom strahuju oko mogućih zloupotreba u vezi sa vakcinom protiv korona virusaMeđunarodna policijska organizacija Interpol nedavno je upozorila da bi međunarodna mreža organizovanog kriminala mogla da se ustremi na nove vakcine protiv kovida-19 i pokuša da ubaci lažne, krivotvorene vakcine u prodaju.

Zbog straha da bi neko mogao da pokuša da ukrade vakcine, u brojnim zemljama prati ih strogo obezbeđenje, a sada se svet suočava sa još jednom vrstom prevaranata, koji koriste vakcinu da udare direktno na građane.

Naime, preveranti u Velikoj Britaniji iskoristili su činjenicu da je počela vakcinacija, da bi putem poruka opelješili građane. Nekim je, kako piše Metro, stigao lažni SMS, koji u prvi mah deluje kao da je od Instituta za javno zdravlje, u kojem obaveštaju građane da su "podobni za primanje vakcine". U istoj poruci postoji i link koji ih vodi do formulara koji bi trebalo da popune ukoliko žele da prime vakcinu. U tom formularu osim ličnih podataka, traži se i broj kreditne kartice.

Građani su odmah krenuli da upozoravaju sve na internetu da je ovo prevara i da slučajno ne ostavljaju svoje podatke.

- Sajt deluje realistično, ali je u pitanju prevara - napisao je jedan od korisnika na Tviteru.

Britanski mediji navode da SMS poruke nisu jedini način na koji kriminalci pokušavaju da prevare građane. Uoči Božića mnogi stariji građani u Engleskoj primili su telefonski poziv u kojem im automat obaveštava da treba da "zakažu primanje vakcine". Potom im je traženo da ukucaju svoj broj tekućeg računa.

- Prevaranti koriste pandemiju da iskoriste ljude u trenutku kada su najosetljiviji. Koriste korona virus da namame potencijalne žrtve. Te prevare su razne, ljudima pokušavaju da prodaju nekakva osiguranja, a idu i do toga da pokušavaju da im ukradu životne ušteđevine - kaže Piter Hezlvud, direktor za rizik od finansijskog kriminala u Avivi.

Asocijacija lokalne samouprave (LGA) saopštila je da su neki odbori zabeležili porast prijavljenih prevara od 40 odsto od početka vanredne situacije, dok službenici i dalje vrše zaplenu ilegalnih i neadekvatnih proizvoda.

- Ljudi moraju biti oprezni. Ako vam se čini da nešto nije u redu ili zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ne oklevajte da završite telefonski poziv, uklonite pismo, izbrišete e-poštu ili zatvorite vrata - rekao je portparol LGA.

Video: Telegraf u kući Deda Mraza: Ovako je korona uticala na najomiljenijeg čoveka na planeti

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA