Sve više bolesti i urođenih deformiteta: Irak će tužiti SAD zbog upotrebe osiromašenog uranijuma

 
 
 ≫ 
  • 24

Udari su pogodili su stotine hiljada Iračana koji sada pate od povećane incidence karcinoma, moždanih udara, bolesti pluća i bubrega i jetre, pobačaja, prevremenih porođaja i urođenih deformacija

Američke vojne baze Irak iranski napad Foto: Tanjug/AP

Bagdad će podneti tužbu šre evropskim sudovima protiv Vašingtona zbog upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom, izvestila je iračka novinska agencija al-Maalomah pozivajući se na Hatifa al Rikabija, savetnika odbora za spoljne poslove iračkog parlamenta.

On je nagovestio da će Bagdad podneti tužbe na sudovima u Švedskoj i Nemačkoj zbog navodnih krupnih američkih zločina koji uključuju i upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom.

- Svakog meseca se zabeleži na stotine slučajeva karcinoma i brojka je jasan dokaz koliku štetu su nanele američke snage - rekao je on i pozvao iračke zdravstvene zvaničnike da "objave činjenice i podatke o žrtvama izazvanim američkim kampanjama bombardovanja".

Parlamentarni zvaničnik izrazio je nadu da će tužbe da osiguraju "međunarodnu odgovornost".

Prema njegovim rečima, SAD su napale Iračane koristeći osiromašeni uranijum tri puta 1991, 1999. i 2003. godine. Ovi udari pogodili su stotine hiljada Iračana koji sada pate od povećane incidence karcinoma, moždanih udara, bolesti pluća i bubrega i jetre, pobačaja, prevremenih porođaja i urođenih deformacija, prenosi Sputnik.

Široki delovi zemlje zagađeni su otrovima, a iračka vlada nije uspela da očisti zagađenje prouzorkovano bombaškim napadima, niti je izvršila pritisak na međunarodnu zajednicu da obaveže SAD i saveznike da pruže novčanu nadoknadu Iraku za suočavanje sa katastrofom.

Prema podacima iračke vlade, stopa obolelih od raka posle napada osiromašenim uranijumom porasla je sa 40 slučajeva na 100.000 stanovnika 1991. godine na čak 800 na 100.000 stanovnika 1995, pa onda 1.600 slučajeva do 2005. godine.

Posebno visoka stopa obolelih prijavljena je u Bagdadu, Baši i Faludži, gde su urođene deformacije dostigle stopu 14 puta višu od one koja je zabeležena u Hirošimi i Nagasakiju nakon bombardovanja 1945. godine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, SSD su upotrebile najmanje 230 tona osiromašenog uranijuma u Iraku 1991 i preko 2.000 tona 2003. godine.

Osim Iraka, SAD i NATO su osiromašeni uranijum koristili u Bosni 1995. godine, Srbiji 1999. i protiv Islamske države u Siriji 2015.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

godine.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    16. decembar 2020 | 18:18

    A šta čeka moja Srbija ? Narod leci decu sms porukama od bolesti koje su isti ti monstrumi izazvali a Drzava mimo volje naroda sa tim ološima gaji prijateljske odnose. Nikad u EU i Nato !

  • Tom

    16. decembar 2020 | 18:34

    Seme im se zatrlo!!! Olosi.

  • Tanja

    16. decembar 2020 | 18:53

    Irak će da tuži SAD zbog bombardovanja i osiromašenog uranijuma a Srbija će izgleda da im se zahvali zbog istog! Zašto se javno ne obelodane podaci o stostrukom godišnjem porastu oboljevanja od malignih bolesti kod stanovništva svih uzrasta u Srbiji! Ima doduše u Srbiji i kvazi lekara i naučnika koji tvrde da nije dokazana štetnost osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi. O nekima ste i pisali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA