Nemačka televizija objavila veliki prilog o švercu oružja iz Hrvatske: Pominje se i Srbija

 
  • 6

Osobe u čijim rukama je završilo oružje mogu se pribrojiti ekstremno desnoj sceni

Automat Foto: Pixabay

Ekstremno desna scena u Nemačkoj nabavljala je oružje koje u tu zemlju dolazi posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, javlja javni servis ZDF.

Državno tužilaštvo u Minhenu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Aleksandera R. koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Nemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF.

- Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primalaca pronađeno je više komada oružja među kojima su poluautomatske puške tzv. pump-guns kao i više od 200 komada municije - rekao je za ZDF Klaus Ruhland iz Glavnog državnog tužilaštva u Minhenu.

Osobe u čijim rukama je završilo oružje mogu se pribrojiti ekstremno desnoj sceni, rekao je Ruhland. Među njima su i pripadnici tzv. "Državljana Rajha", osoba koje ne priznaju ustavni poredak SR Nemačke, prenosi "Jutarnji list".

Nemački istražitelji su do osumnjičenog Aleksandera R. došli na osnovu saznanja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretresa u Hrvatskoj pronašli veću količinu oružja namenjenih kupcima u Nemačkoj.

Novinari u TV prilogu razgovaraju s više osoba u Slavoniji koje su delimično već odslužile zatvorske kazne zbog posedovanja i preprodaje ilegalnog naoružanja.

U televizijskom prilogu sagovornici kažu da oružje dolazi iz Srbije, ali da jedan deo potiče iz razdoblja tokom i nakon rata.

Provoptuženi Aleksander R. nekad je bio aktivni član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desno populističke stranke Alternative za Nemačku (AfD).

Hrvatski istražitelji su nemačke kolege obavestili da Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje i pritom govori da je oružje, prema rečima jednog svedoka, "namenjeno AfD-u, jednoj desničarskoj stranci".

Spomenuti ogranak AfD-a u okolici Minhena saopštio je da "nikad nisu niti ponudili niti kupovali ilegalno naoružanje“.

Aleksander R. je do izručenja Nemačkoj u septembru, kako se navodi u prilogu, živeo u jednom hrvatskom lučkom gradu.

Video: Policija upala u stan pucačima: Pokušali da opljačkaju kombi misleći da je pun para

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    8. decembar 2020 | 20:15

    Taman posla da se ne pomene Srbija...

  • Zoran

    8. decembar 2020 | 20:07

    Oni su Nama Bombe i Granate Rakete Bacali

  • Antun pokatoliceni srbin

    8. decembar 2020 | 20:36

    Pa oni su I spomenuli kada su pre par dana na severu nemacke vadili bombu od njihove brace po zlu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA