Misterija stara 46 godina: Uhapšen muškarac zbog bombaških napada u Birmingemu i smrti 21 osobe

 
 
  • 0

Muškarac nije imenovan, a policija vrši pretres u njegovoj kući

Birmingem Birmingham Britain Pub Bombings Foto: Tanjug/AP

Muškarac (65) uhapšen je u Belfastu u vezi sa bombaškim napadom koji se dogodio 1974. godine u Birmingemu kada je život izgubila 21 osoba.

Muškarac nije imenovan, a policija vrši pretres u njegovoj kući, piše "Sky News".

U aprilu 2019. godine saopšteno je da je neuspelo upozorenje IRA dovelo do smrti 21 osobe 21. novembra 1974. godine kada su eksplodirale dve podmetnute bombe u barovima "Malberi Buš" i "Tavern". Povređeno je 220 osoba.

Iako je IRA imala protokol po kom je davala upozorenje od 30 minuta pre bombaških napada, navodno ovog puta to upozorenje stiglo prekasno.

Samo šest minuta nakon što je eksplodirala prva bomba, list "Birmingham Post" je primio poziv čoveka sa izrazito irskim naglaskom.

- Bomba je postavljena na Rotundi (lokacija bara), a bombe ima i u Novoj ulici (gde se nalazila Taverna), kao i u kancelariji poreske uprave (sprat iznad bara) - rekao je taj čovek.

Treću bombu otkrili su policajci kasnije tog dana i ona srećom nije eksplodirala.

U okviru istrage koja je završena ovog aprila, osuđeni bombaš IRA, poznat kaio svedok O, rekao je sudu u Birmingemu da mu je pre šest meseci dato odobrenje za otkrivanje imena onih koji stoje iza bombardovanja.

Imena koja je otkrio na sudu nisu imena šestorice muškaraca koji su pogrešno osuđeni za bombaške napade 1975. godine i osuđeni na doživotni zatvor, pre nego što su te presude ukinute 1991. godine.

Video: Specijalci pronašli i uhapsili mladića u Lincu, sumnja se da je umešan u teroristički napad u Beču

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa predsednicom Odbora za spoljne poslove i odbranu Italije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA