Tramp je "zabio autogol": 3 okruga u Pensilvaniji, Džordžiji i Arizoni koja su preokrenula rezultat

 
 
 ≫ 
  • 14

Kao i u Pensilvaniji, Tramp je vodio i u Džordžiji, ali je Bajden na kraju preokrenuo rezultat

Američki Izbori u Americi  SAD 2020 Foto: Tanjug/AP

Čak četiri dana čekalo se da Amerika dobije rezultate predsedničkih izbora. Džo Bajden je skupio potrebnih 270 elektorskih glasova i to zahvaljujući pobedi u Pensilvaniji u kojoj je dugo vodio Donald Tramp.

Kao i u Pensilvaniji, Tramp je vodio i u Džordžiji, ali je Bajden na kraju preokrenuo rezultat. Osim ove dve države, tu je i Arizona, gde iako je tesan rezultat, Bajden vodi sve vreme i samo je neki mediji još nisu pripisali demokrati.

"Guardian" piše da postoje tri okruga u Pensilvaniji, Džordžiji i Arizoni koja su bila presudna za promenu rezultata na "semaforu".

Okrug Filadelfija, Pensilvanija

Ovaj okrug, najmnogoljudniji u Pensilvaniji, dom je za više od 1,5 miliona stanovnika. Njegov centar je grad Filadelfija.

Stanovnici su na izborima dali oko 750.000 glasova, favorizujući Bajdena u odnosu na Trampa i to u odnosu 81 naspram 18 odsto.

U petak oko 9 ujutru stiglo je oko 30.000 glasova podrške za Bajdena, što je preokrenulo redosled na tabeli iako je u utorak uveče izgledalo da je Tramp u Pensilvaniji nedostižan.

Ta promena bila je i najznačajniji zamah Bajdena na putu ka Beloj kući.

Okrug je u srcu pokreta "Black Lives Matter" i čini kao oko 43 odsto Afroamerikanaca i 45 odsto belaca. Pristalice su bile umešane u proteste nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i Voltera Volasa.

Tramp je više puta kritikovao demonstrante i pozivao trupe da suzbiju proteste. Sada mu se to vratilo.

Izlazne ankete pokazuju da su Afroamerikanci u Pensilvaniji, koji predstavljaju 8 odsto svih glasača, podržali Bajdena sa 92 naspram svega 6 odsto. Latinoamerička zajednica, 4 odsto svih glasača, podržala ga je sa 78 naspram 18 odsto.

Izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Okrug Klejton, Džordžija

Smešten je u širem području Atlante i čini deo 5. kongresnog okruga koji je predstavljao demokratski kongresmen Džon Luis, poznati lider za građanska prava.

Delovi Falton i Dekalb takođe pripadaju ovom 5. okrugu koji je većinski afroamerički i obuhvata skoro tri četvrtine grada Atlante, najvećeg u Džordžiji.

Tri bivša predsednika Bil Klinton, Džordž Buš i Barak Obama prisustvovali su sahrani Luisa, ali je Tramp odbacio Luisov doprinos rasnoj pravdi.

Njegovo odsustvo izazvalo je veliku uvredu i to ne samo među Afroamerikancima. Ti glasači su se sada možda osvetili.

U petak ujutru je 917 glasova iz Klejtona donelo prednost Bajdenu u celoj državi. Generalno okrug Klejton podržao je Bajdena sa 85 prema 14 odsto. Dekalb je sledio primer sa 83 prema 15 odsto.

Izlazne ankete pokazale su da su Afroamerikanci u Džordžiji, koji čine 30 odsto stanovništva, podržali Bajdena sa 87 naspram 11 odsto.

Okrug Marikopa, Arizona

Trampova osveta Džonu Mekejnu, popularnom republikanskom senatoru iz Arizone, razbesnela je mnoge u državi.

Mekejn, vijetnamski veteran koji je umro 2018. godine, bio je omiljen i nije se plašio da kritikuje predsednika. Zauzvrat, Tramp ga je više puta vređao.

U Marikopi živi oko 62 odsto ukupnog stanovništva Arizone, sa centrom z Finiksu i upravo je ovaj okrug vitalan za svakog predsedničkog kandidata koji želi da pobedi u Arizoni.

Tramo je uspeo da otuđi stanovnike do te mere da su prošle sedmice glasali za demokratu dovoljno da se preokrene država.

Najmanje 1.912.000 birača iz okruga okrenulo se protiv Trampa, uključujući Latinoamerikanci. Oko 47 odsto glasova belaca glasalo je za Bajdena.

To je bio izuzetan preokret u nekada slavnom republikanskom uporištu i to zahvaljujući Trampovom "autogolu".

Video: Ovde je Trampa sačekala vest da je izgubio izbore

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo..

    9. novembar 2020 | 11:11

    ...polako...još to nije gotovo..

  • Simke

    9. novembar 2020 | 11:04

    Istina o koroni i najavljene mere koje bi Tramp sproveo protiv njenih tvoraca ga skidaju sa trona.

  • Jami

    9. novembar 2020 | 10:52

    Docice im glave ti Afro amerikanci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA