Rekao da će napustiti zemlju ako izgubi: Zašto su ovi izbori ključni za Trampa?

 
 
 ≫ 
  • 13

Trampa bi, ukoliko izgubi, sačekao pakao

Donald Tramp, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

"Možda napustim zemlju", odgovorio je Donald Tramp na predizbornom skupu uoči dana odluke na pitanje šta će učiniti ako izgubi izbore. Bilo je to kroz šalu, pristaše su odmahivale rukom, ali Tramp zapravo sebi ne može da priušti da izgubi.

Naime, Tramp se uspešno izvukao od opoziva, okončana je i istraga o zaveri s Rusima za vreme prošlih izbora, ali on je i dalje čovek s ozbiljnim parnicama na leđima, a i popriličnim dugovima.

No, moguće je da se izvuče, ipak je to čovek protiv kojeg se vodilo oko 4.000 sudskih parnica i koji je preživeo šest bankrota. Kada se 2016. godine očekivao njegov poraz, Tramp je, pričalo se, razmišljao o osnivanju televizije, piše Jutarnji. Navodno je ozbiljno razmatrao tu opciju. S tim u vezi spominjao se medijski projekt američke porodice Hiks koja je u to vreme, tako je pisao Wall Street Journal, pokušavala da kupi deonice jedne kablovske televizije.

Navodno je i Tramp bio zainteresovan. Kako se bližio ovogodišnji trenutak odluke, mnogi su najavljivali da bi Tramp mogao da se okrene nekoj sličnoj opciji i kapitalizuje nove veze i poklonike i golemi publicitet.

U svakom slučaju niko ne veruje da bi Tramp, koji je napunio 74 godine, potencijalne penzionerske dane mogao da provede igrajući golf. To bi bilo nemoguće jer, za početak, protiv njega su otvorene dve ozbiljne parnice u Njujorku. Još je gore to što se očekuje Trampovo grcanje u dugovima zbog nakupljenih sudskih troškova. Ne bi bio prvi. Bil Klinton je tokom vremena provedenog u Beloj kući nakupio računa sa suda od preko deset miliona dolara.

Tramp će vrlo brzo po tom pitanju biti ionako u problemu. Prema izveštaju Timesa, iduće četiri godine na naplatu mu dolaze zajmovi u visini od oko 300 miliona dolara za koje je lično garantovao, a od poreske službe mogao bi da "dobije razglednicu" od oko stotinu miliona dolara. Uvek, naravno, postoji opcija da proda nešto od svojih nekretnina. Međutim, njegovi hoteli i kockarnice pretrpeli su gubitke zbog pandemije.

Za New Yorker je jedan američki profesor s Jejla rekao: "Samo novi mandat stoji između njega i zatvora ili novog bankrota".

Kako će se postaviti Tramp? Saradnica Barbara Res, koja je na temelju dugogodišnjeg rada za Organizaciju Tramp napisala knjigu "Toranj laži", veruje da se Tramp jako boji optužnica te da bi mogao da napusti zemlju u slučaju poraza.

Medijski publicitet

Ali drugi Trampu bliski ljudi, poput bivšeg portparola Entonija Skaramucija, smatraju da bi Tramp poraz mogao da podnese puno bolje nego što bi to mnogi očekivali. Pre četiri godine navodno je u pripravnosti imao svoj privatni avion za let na svoje škotske golf terene. Tvrdio bi da je ionako sve učinio zbog medijskog publiciteta.

Ipak, danas su sve opcije još otvorene, od korišćenja veza sa svetskim liderima koje je posećivao dok je bio predsednik, do otvaranja novog hotela u, recimo, Moskvi. Tramp bi, predviđaju neki, mogao svojim posetama autoritarnim vođama trećih zemalja s kojima se dobro razumeo za vreme svog mandata, da stvara probleme spoljnoj politici svog naslednika.

A ko zna, možda se ponudi kao medijator kada ponovno zaiskri u Severnoj Koreji? S jedne strane gubi imunitet, a opet niko pošten ne može da tvrdi da je sramotno izgubio od Bajdena. Izvukao je na birališta još više pristalica nego prošli put.

Video: Tramp: Tužna grupa ljudi pokušava da ospori volju naroda

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    6. novembar 2020 | 07:25

    Ala se aktivirala propagandna mašina demokrata.Teško svetu kad ih zajaši izlapetis sa kojim će manipulisati "Veca veštica"!

  • Тодорић

    6. novembar 2020 | 06:28

    Он није човек који бежи. Борац је,и то је за поштовање.

  • Bole

    6. novembar 2020 | 08:31

    Kada čitam kako pljuju po svome onda mogu tek zamisliti kako su pljuvali po nama i drugima. Gebelsovci na delu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA