U Nemačkoj od danas nove oštre mere, građani Merkelovu optužuju za "korona-diktaturu"

 
 
 ≫ 
  • 14

Mere će biti na snazi do kraja novembra, a cilj je da se do Božića smanji broj novih infekcija

Berlin Nemačka korona virus Foto: Tanjug/AP

Zbog velikog porasta broja zaraženih od korona virusa, Nemačka od danas uvodi drastične mere kojima vlada želi da suzbije širenje epidemije.

Mere će biti na snazi do kraja novembra, a ova odluka kojom se prilično ograničava svakodnevni život, izazvala je burnu reakciju građana, prenosi Rojters.

Oni kancelarku Angelu Merkel već optužuju za “korona-diktaturu”, a protesti koji već mesecima izbijaju širom Nemačke dodatno su zaoštreni najavljenim ograničavanjem svakodnevnog života, navodi Deutche Welle, a prenosi Tanjug.

Kancelarka Angela Merkel je rekla da je vlada svesna da od ljudi traži mnogo, ali da mora da se deluje sada.

- Naš zdravstveni sistem danas može da se nosi sa ovim izazovom. Ali, ako se nastavi ovim tempom, dostićićemo granicu za nekoliko nedelja. Zbog toga su neophodne ove oštre mere - rekla je Merkelova.

Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Cilj je da se do Božića smanji broj novih infekcija od korona virusa, da pritom privreda funkcioniše, a škole i vrtići ostanu otvoreni.

Zajednički boravak na javnim mestima biće dozvoljen samo članovima jednog domaćinstva ili zajedno s još jednim domaćinstvom, i to najviše do deset osoba, piše DW.

Svi događaji koji služe zabavi ili razonodi biće zabranjeni. Pozorišta, opere, koncertne dvorane, bioskopi - do kraja novembra biće zatvoreni.

Zabranjen je grupni amaterski sport, sve osim individualnog sporta.

Takmičenja bez publike

Profesionalna sportska takmičenja će se održavati bez publike. To se takođe odnosi i na fudbalsku Bundesligu.

Zabranjeno je noćenje u hotelima, motelima, pansionima ili privatnim apartmanima - osim ako se ne radi o nepohodnim putovanjima, kao na primer zbog posla.

- Pozivamo građane da se uzdrže od putovanja i poseta rođacima - zatražila je Angela Merkel.

Zatvaraju se i barovi, restorani, fitnes studiji i sve vrste javnih bazena, kozmetički saloni, saloni za masažu, saloni za tetoviranje i sve što se tiče nege tela.

Ostaju otvorene škole, vrtići, menze, verski objekti, sve radnje - s tim što je dozvoljeno da u radnji bude maksimalno jedan kupac na deset kvadrata, zatim frizerski saloni i zanatske radnje.

Medicinski neophodni tretmani će i dalje biti mogući.

Od firmi se zahteva da gde god je to moguće - dozvole rad od kuće.

Dogovoreno je da se detaljno razradi plan finansijske pomoći za one koji zbog ovih novih mera gube prihode. Rečeno je da će volumen te pomoći biti i do 10 mlijardi evra, a da će se nadokanaditi zarada u visini od 75 odsto od one u prošlog godini.

Nakon dve nedelje, 11. novembra, kancelarka će se ponovo savetovati s premijerima saveznih pokrajina, kada će oceniti da li su donesene mere postigle cilj i da li je potrebno izvršiti neka prilagođavanja, navodi DW.

Video: Protest u Berlinu protiv Merkelove: Policija rasterala 18.000 Nemaca

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    2. novembar 2020 | 07:39

    Nema porasta broja zarazenih, ali ima porasta testiranja...!!! Da, su ovoliko testirali u martu i aprilu imali bi iste brojke! Naravno Merkelova i njeni iz vlade koriste to da bi zemlju jos vise terorisali...!!!

  • Boža zemunac

    2. novembar 2020 | 07:21

    BRAVO ZA Nemce. Merkelovoj se vidi kraj.

  • Neutron

    2. novembar 2020 | 08:22

    Ja sam u Nemackoj, a takodje sam zakacio i koronu, no Nemcima najteze uvek pada kada im zatvorite restorane, sve ok, ali u hranu i pice ne dirajte. Njima je sport "setnja" ili "voznja bicikla", a vilend zabava da posecuju restorane i jedu i jedu...i piju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA