Britanci nisu ni bili svesni u kakvom se haosu nalaze: "Excel" poremetio podatke o zaraženima

 
 
  • 1

15.841 slučaj kovida-19 nije uračunat između 15. septembra i 2. oktobra

Velika Britanija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija se trenutno bori sa ogromnim skokom u broju obolelih od korona virusa, a prema nekim informacijama, tamošnji zvaničnici su pred velikim problemom zbog načina na koji su prebrojavali zaražene.

Pre nekoliko dana proširila se informacija da je tim britanskog Nacionalni zdravstveni servisa za testiranje i praćenje, stvoren u maju kako bi pratio slučajeve kovida-19, napravio zbrku sa brojkama zbog korišćenja "Excela", piše futurism.com.

Tim je koristio stari "Microsoft Excel" format poznat kao XLS kako bi pratio na desetine hiljada slučajeva korona virusa. Taj format, koji je stvoren pre više od 30 godina i zamenjen 2007, može da podrži samo 65.000 redova podataka. Drugi formati mogu to da čine sa preko milion.

To znači da 15.841 slučaj kovida-19 nije uračunat između 15. septembra i 2. oktobra, navodi BBC. To je oko osam dana nepotpunih podataka.

- Eksel je uvek bio namenjen ljudima koji se bave gomilom podataka kako bi njihova mala kompanija videla kako to izgleda. A onda kada treba da uradite nešto ozbiljnije, napravite nešto što bi funkcionisalo, postoje desetine drugih stvari koje biste mogli da uradite, Ali ne biste koristili XLS. Niko ne bi počeo sa tim - rekao je Džon Kraukroft, profesor na Kembridžu.

Ovo i te kako nije dobra informacija, posebno sa razlogom da je Vlada Velike Britanije izdvojila skoro 13 milijardi dolara novca poreskih obveznika sa stvaranje sistema praćenja zaraze.

Video: Lekari jesi superheroji ali svoju posvećenost podigli su na novi nivo

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA