Vatrena kugla obasjala nebo i pala u njive: Oboren borbeni aviona iznad Nagorno-Karabaha

 
 
  • 1

Veruje se da je u pitanju Suhoj

Borbe između Jermenije i Azerbejdžana ne prestaju, a danas su snage Nagorno-Karabaha objavile snimak na kom se navodno vidi kako ruše azerbejdžanski Suhoj-25.

- Azerbejdžansko ratno vazduhoplovstvo duž čitave linije dodira koristi jurišne avione Su-25 pod okriljem turskih F-16 - tvrdi portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušana Stepanijan i dodala da su snage protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha uništile azerbejdžanski Su-25.

Podsetimo, borbe na liniji dodira u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, a u Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre. Međutim, prekid vatre nije bio ispoštovan, te su se i pored dogovora nastavila ratna dejstva.

Odnosi dve bivše članice SSSR-a pod tenzijom su još od 1991. godine kada su jermenske snage ušle u Nagorno-Karabah, teritoriju koju međunarodna zajednica priznaje kao deo Azerbejdžana.

Donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se traži hitno povlačenje jermenskih trupa iz Nagorno-Karabaha, gde većinsko stanovništvo čine Jermene.

Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država, jedino ga priznaje.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    12. oktobar 2020 | 19:35

    Jermeni u Nagora Karabahu treba da proglase tu teritoriju isto kao Siptari Kosovo,tako su zeleli zapadnjaci,bilo bi normalno sada da priznaju i Nagora Karabah.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA