Kina se pridružila Kovaksu, inicijativi SZO za pravednu podelu vakcina protiv korone

 
 
  • 0

"Kovaks" program ima za cilj da do kraja 2021. godine distribuira najmanje dve milijarde doza vakcina protiv kovid-19

korona virus, koronavirus, vakcina, testiranje tajland Foto: Tanjug/AP

Kina je saopštila da se pridružila "Kovaksu", globalnoj inicijativi Svetske zdravstvene organizacije za pravednu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv kovid-19, prenosi agencija Rojters.

Kina je najveća ekonomska sila koja se do sada založila da pomogne u kupovini i pravdenoj distribuciji budućih vakcina protiv korona virusa.

U saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova se ne navode detalji o tačnom iznosu kojim će Peking podržati "Kovaks".

Kineski predsednik Si Ðinping je u maju obećao dva miliona dolara tokom naredne dve godine, kako bi pomogao rešavanje krize izazvane pandemijom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da zemlja ima kapaciteta za dovoljnu proizvodnju vakcina i obećalo da će prioritet pri snadbevanju vakcinama imati zemlje u razvoju.

Ovaj potez države u kojoj su registrovani prvi slučajevi kovid-19 usledio je nakon što je održala razgovore sa SZO o međunarodnoj upotrebi lokalno proizvedenih vakcina, kao i usred međunarodnih kritika zbog načina na koji je Peking upravljao pandemijom.

"Kovaks" program ima za cilj da do kraja 2021. godine distribuira najmanje dve milijarde doza vakcina protiv kovid-19. Pored Kine, incijativi se do sada pridružilo 168 zemalja, uključujući i 76 sa visokim dohotkom. Ni Sjedinjene Države ni Rusija se nisu priključile "Kovaksu".

Kina za sada ima najmanje četiri vakcine protiv kovid-19 koje se nalaze u finalnoj fazi kliničkih ispitivanja.

U svetu je do sada korona virusom zaraženo preko 36 miliona ljudi, dok je od posledica kovid-19 preminulo skoro 1,05 milliona pacijenata.

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA