Austrija zbog sve većeg broja zaraženih uvela korona semafor: Beč, Grac i Linc već “žuti”

 
 
  • 0

Za regione u „zelenom“ važiće osnovne mere koje predviđaju distancu od najmanje jednog metra

Austrija, korona virus, koronavirus Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Austrija je danas zvanično uvela „korona semafor“, koji prikazuje lokalnu „zaraženost“ opština u toj zemlji, a već sada su tri velika Beč, Grac i Linc, kao i opština Kufštajn u „žutom“.

U tim regionima za koje semafor pokazuje žutu boju primenjuju se pooštrene mere, kao što je obaveza nošenja maski u školama, trgovini, gastronomiji i na manifestacijama, saopštio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

„Korona semafor“ se sastoji od četiri boje - zeleno (nizak rizik), žuto (srednji rizik), narandžasto (povećan rizik) i crveno (visok rizik).

Za regione u „zelenom“ važiće osnovne mere koje predviđaju distancu od najmanje jednog metra, maske u javnom prevozu, prodavnicama namirnica, banci, pošti, kao i zdravstvenim ustanovama.

Na manifestacijama u zatvorenim prostorima dozvoljeno je maksimalno 5.000 osoba, uz nošenje maske i fiksno mesto, a na otvorenom 10.000 ljudi.

Za opštine koje su obeležene „žutom“ bojom uvodi se obaveza nošenja maski u svim prodavnicama, a postoji i restrikcija kod manifestacija, to jest maksimalan broj od 2. 500 u zatvorenom i 5. 000 na otvorenom.

Kada semafor pokaže „narandžasto“ svetlo važi mera nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima, skraćuje se radno vreme gastronomije na ponoć, i smanjuje se broj osoba na manifestacijama na maksimalno 250 u zatvorenom, odnosno 500 na otvorenom.

U školama se sportske aktivnosti dozvoljavaju samo na otvorenom.

"Sportska jesen"

Kada semafor pokazuje „crveno“ svetlo zabranjuju se manifestacije, uz izuzetke kao što su venčanja i sahrane.

Škole u tom slučaju prelaze na nastavu od kuće, a za firme se preporučuje prelazak na rad od kuće.

Što se privrede tiče kontakt sa mušterijama biće omoguće samo u prodavnicama namirnica, apotekama, benzinskim pumpama, što znači da će ostale radnje, hoteli i gastronomija morati da zatvore.

- Zasigurno ćemo imati sportsku jesen - postaviće se pitanje ko je brži, virus ili mi - konstatovao je vicekancelar Verner Kogler na prezentaciji „korona semafora“.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da „zeleno“ svetlo ne znači da se građani u tim opštinama ne moraju pridržavati mera, već da tamo moraju biti primenjene osnovne mere.

Žuto svetlo, kako dodaje, znači da postoji „srednji rizik“, i da nema razloga za „dramatiku“, niti za napade na vlasti.

Anšober je rekao da se „boja“ za svaku opštinu određuje na osnovu četiri parametra - nedeljni prosek novozaraženih, broj testova, pitanje porekla infekcije, kao i kapaciteti bolnica.

Komisija od 19 eksperata

Komisija, koja se bavi „korona semaforom“, utvrdila je da su, prema tim parametrima, Beč, Grac, Linc i Kufštajn u „žutom“.

Anšober dodaje da su ti gradovi i opštine od sledećeg nivoa, „narandžaste“ boje, daleko udaljeni.

Kurc je objasnio da će najmanje jednom nedeljo biti utvrđivane boje na „korona semaforu“, a u slučaju „hitne opasnosti“ biće odmah reagovano promenom boja.

Komisiju čine 19 eksperti i predstavnici pokrajina i savezne države, koja će se sastajati svakog četvrtka i analizirati epidemiološku situaciju u pojedinim regionima, nakon čega će dati prepruke.

Veoma zanimljivo je stanje na „korona semaforu“ pred početak nove školske godine na istoku Austrije. Zbog „žute“ boje će đaci u Beču, u ponedeljak, u školi morati da nose maske.

Predviđeno je da đaci u školi, izuzev u razredu, nose maske, i predviđene su i posebne mere higijene za nastavu fizičkog i muzičkog.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA