"Raša tudej" o slučaj trovanja Navaljnog: Kome ovaj napad ide na ruku?

 
 
 ≫ 
  • 2

Nemačka vlada objavila je u sredu da su testovi na Navaljnom pokazali prisustvo nervnog agensa iz grupe novičok

Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Slučaj navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izazvao je žestoku polemiku i raspravu zapadnih zemalja i Rusije oko toga šta se stvarno desilo ovom političaru. “Ulje na vatru” dodala je juče Vlada Nemače, koja je saopštila da je jedan od najvećih kritičara Vladimira Putina otrovan agensom iz grupe novičok.

Navaljnom, koji se nalazi na lečenju u Berlinu, pozlilo je 20. avgusta na letu Tomsk - Moskva, a nemačke vlasti su otkrile da je “bez sumnje” reč o trovanju.

- Bolnički testovi pokazuju da je Navaljni otrovan nervnim agensom grupe novičok - rekao je portparol nemačke vlade.

Nemačka vlada objavila je u sredu da su testovi na Navaljnom pokazali prisustvo nervnog agensa iz grupe novičok, sličnog onome koji je korišćen u trovanju bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke prošle godine.

Međutim, posle toga oglasio se izumitelj novičoka, koji je kazao da je kojim slučajem Navaljni stvarno otrovan tim agensom, on ne bi preživeo.

Ruska medijska kuća “Raša tudej” postavlja pitanje kome odgovara sve ovo, s obzirom da, kako kažu, Nemci sem te izjave nisu objavili nikakve dokaze koji bi išli uz tu pretpostavku da je Navaljni stvarno otrovan.

- Iako je Navaljni poznat u opozicionim krugovima, nikakvi protesti niti su planirani, niti su se desili više od jedne nedelje pošto je on navodno otrovan. Štaviše, najžešći kritičari Putina se svađaju između sebe u vezi sa time šta se stvarno dogodilo - navodi se u komentaru objavljenom na tom portalu.

Kako se dalje navodi u tekstu, postoje mnoge “grupe od interesa” u i van Rusije koje bi bile zainteresovane da Navaljni “nestane sa političke scene”, ali bi to radije učinile putem nekog skandala ili debate.

- Međutim, vlade zapadnih zemlja deluju uvereno da je verzija koja je loša po Moskvu ona prava i govore samo o tome kakve bi “posledice trebalo da budu”. Neko može da se zapita, odakle dolazi ta zapadna solidarnost od Nemačke, samo nekoliko sati pošto su se pojavile vesti o tome. NATO saveznici i njihovi saradnici, od Nemačke, preko Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, sve su usvojile istu narativu - dodaje se u tekstu sa “Raše tudej”.

U tekstu se navodi da je Vlada Nemačke saopštila da “nema sumnje” da je Navaljni otrovan sa nekim od agensa iz grupe novičkok, te su zapadne države ubrzo “pokazale prstom na Moskvu, ignorišući mogućnost da možda postoji drugi nalogodavac”.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson kazao je da je “skandalozno što je korišćeno hemijsko oruže protiv Navaljnog”, a zatim je podsetio na slučaj iz 2018. godine i trovanje Skripalja i njegove ćerke.

Video: Snimak iz aviona ledi krv, Putinovom neprijatelju se bore za život: Navljani vrištao u avionu

- Videli smo iz prve ruke kako su smrtonosne posledice novičoka u UK - napisao je on i istakao da Rusija “mora da objasni” šta se desilo Navaljnom.

- Problem sa ovom izjavom jeste to što britanska javnost niti bilo ko drugi ima znanje “iz prve ruke” o tome šta se desilo sa Skripaljom i njegovom ćerku, jer novinari koji su pratili slučaj nisu imali pristup njima kao sagovornicima - piše u tekstu.

“Raša tudej” postavlja pitanje u komentaru da li je ovde reč možda o ruskom gasu.

- Pitanje “Da li ruski gas ima veze sa ovim?” visi u vazduhu, a malo njih ima želju da odgovori na njega. U čiju ide ovo korist. Ko profitira? To je retoričko pitanje, razume se - zaključuje se u tekstu sa ovog ruskog portala.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs)

Video: Predivna priča o spasavanju zaštićene i ugrožene vrste: "Vrtela se kao vitez Koja nasred puta"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navaljni nemacki placenik

    3. septembar 2020 | 12:29

    Pre pola sata slusam nemacki radio da nemacki politicari budu oprezni zbog mogucnosti slavine,brate Putine bar jedno deset dana neka industrija stane I neka se malo mrznu jer u nemackoj se ispod 13 stepeni pali grejanje a jutros je bilo deset.

  • Cia snajka

    3. septembar 2020 | 12:01

    Napad izvela zapadna tajna služba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA