Nemci kažu novičok, Rusi da otrovan nije: Otkriveni sve detalji kobnog leta Navaljnog

 
 
 ≫ 
  • 9

Alekseju Navaljnom pozlilo je nedugo nakon poletanja, a sada je poznato šta se sve događalo u letu ka Moskvi

Aleksej Navaljni, ruski opozicionar, nalazi se u bolnici u Berlinu, u komi. On je u Nemačku prebačen iz bolnice u Omsku, gde je ležao nakon što mu je 20. avgusta pozlilo u avionu koji je leteo iz Tomska za Moskvu... I dok su njegovi bliski saradnici uporno tvrdili da je Navaljni otrovan, lekari u Rusiji i Kremlj su to demantovali.

Juče je pak stiglo zvanično saopštenje nemačke vlade gde tvrde da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok. Čovek koji je učestvovao u izradi novičoka tvrdi da je to malo verovatno, jer "Navaljni u tom slučaju ne bi bio u komi, već mrtav".

I dok se čeka dalji rasplet ovog misterioznog slučaja, BBC Russian Service uspeo je da rekonstruiše šta se tačno događalo na letu od Tomska ka Moskvi, kad je Navaljnom pozlilo. Veruje se da je ruskom političaru u avionu rađeno ispiranje želudca. Za to vreme je Navaljni urlao i kukao... Ipak, u vreme kada je policija pisala izveštaj, nije bila pokrenuta istraga o trovanju.

Novinari BBC hronološki su poređali događaje kobnog dana. Kako su istakli, avion je u 8:01 po lokalnom, odnosno 4:01 po moskovskom vremenu poleteo iz Tomska. Navaljnom se slošilo u prvih pola sata. U 8:30 je otišao u toalet, gde je proveo oko 20 minuta, ovo je tvrdi putnik Ilja Agev.

U 8:50 stjuardese su saznale da je "jednom od putnika loše" i preko razglasa upitale da li u avionu ima lekara. Javila se medicinska sestra koja jje pomogla da Navaljni ostane budan do dolaska hitne pomoći.

Vrištao od bolova, ispirali mu želudac?

- Nedugo nakon obaveštenja posade, Aleksej je počeo da vrišti i zavija. Očigledno je da je bio u jakim bolovima. Položili su ga na pod, između sedišta u zadnjem delu aviona. Nije uzvikivao ništa razumljivo, samo je vriskao - tvrdi putnik Sergej Nezhenets, koji je sedeo u zadnjim redovima.

On kaže da nije video šta tačno stjuardese i medicinska sestra rade Navaljnom, ali da ih je sve čuo.

- Govorile su mu: "Aleksej, pij, Aleksej, diši" - kaže Sergej koji je ubeđen da su mu ispirali želudac jer je čuo zvuke povraćanja.

Ilja kaže da mu se učinilo da je pred sletanje čovek stajao kraj navaljnog i držao kesu sa tečnošću, kao infuzija. Međutim, iz kompanije tvrde da se to nije dogodilo jer nije dozvoljeno skladištenje i unošenje tečnosti u letelice.

Isto je rekao i zamenik direktora Zdravstvenog centra aerodroma u Omsku, Vasilij Sidorus. On je rekao i da Navaljni nije mogao da priča po sletanju, a upitan da li je Navaljnom u avionu ispiran želudac, kratko je rekao: "Bilo je svega".

Avion je sleteo u Omsk u 9:01 po lokalnom, odnosno 6:01 po moskovskom vremenu, na zahtev kapetana. Galina Gavriš, portparolka aerodroma je rekla da im nije bio saopšten identitet putnika kada se tražila dozvola za hitno sletanje. U 9:03 su lekari ušli u avion. Gavriševa tvrdi da je pet minuta nakon poziva kapetana avion dobio anonimni poziv o postavljenoj bombi.

Ispitivanje Navaljnog i priprema za transport unutar letelice trajala je između 15 i 20 minuta. U 9:37, on je kolima Hitne pomoći krenuo ka bolnici u Omsku.

Let S7 je nastavio svoj put za Moskvu. Očevici tvrde da je policija ušla u avion odmah po sletanju i zahtevala da niko ne prilazi redovima gde je sedište u kom je Navaljni sedeo.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    3. septembar 2020 | 06:58

    Ja predlazem da sad Putin posalje vojne lekare pravo u Berlin, da i oni ispitaju slucaj. Kao podrsku jos jedno 2-3 divizije i da ih locira u Berlinu

  • Navaljni radikalni ekstremist

    3. septembar 2020 | 07:58

    Deutsche novicok dadose mu toliku lovu cilj nije ostvario sad ce da traze drugu zrtvu zapadni fasisti rade na rasturanju pravoslavnih zemalja.

  • PETAR 1

    3. septembar 2020 | 06:54

    Ne dajte se moji pravoslavci katolcka sekta ne miruje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA