"Navaljni nije kriv za ovo": Pretili lekaru koji je lečio Putinovog rivala, kao i njegovoj porodici

 
 
  • 7

Nemački lekari tvrde da je Navaljni otrovan, dok ruski stručnjaci to negiraju

Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Profimedia

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni nalazi se u hemijski indukovanoj komi u bolnici u Berlinu, pošto mu je u četvrtak pozliko tokom leta za Moskvu.

Navaljni je, veruje se, otrovan dok je pio čaj na aerodromu u Tomsku. Njemu je pozlilo u avionu na putu ka Moskvi, a kako mu se naglo pogoršalo stanje, pilot je morao hitno da sleti u Omsk. Tamo je prevezen u bolnicu, ali je u subotu stigao nemački tim lekara koji ga je odveo na lečenje u Berlin.

Stručnjaci iz bolnice u Berlinu takođe tvrde da je Navaljni otrovan, odnosno da je reč o supstanci koja je inhibitor holinesteraze. Ta supstanca se, inače, može naći u nekim lekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima.

Sa druge strane, Kremlj kaže da rezultati nemačkih stručnjaka nisu dokaz da je Navaljni otrovan, a ruski toksikolog Aleksandar Sabajev da nemački lekari prilikom istraživanja nisu pronašli inhibitore holinesteraze, te da Putinov protivnik uopšte nije imao simptome trovanja.

- Po dolasku u bolnicu, Navaljni je testiran na širok spektar narkotika, sintetičkih supstanci, psihodiletične lekove, medicinske supstane, uključujući i inhibitore holinesteraze. Svi testovi su bili negativni - rekao je Sabajev u saopštenju za medije.

Prete doktoru koji je lečio Navaljnog

Dolazak nemačkih lekara dodatno je povećao sumnje da je Navaljni otrovan, a na udaru javnosti se našao doktor Anatoli Kaljiničenko koji je lečio jednog od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina. Kako kaže zamenik direktora bolnice u Omsku, pored toga što su pretili njemu, upućene su pretnje i njegovoj porodici.

- Dobio sam na desetine pretnji "fizičke prirode" na društvenim mrežama, a prećeno je i mojoj porodici, odnosno mojoj deci. Ovo nije uticalo na mene, lečili smo čoveka. Ovo nasilje prema meni nije njegova krivica - kazao je Kaljiničenko, a prenosi "Raša tudej".

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

Za dva dana 1.000 poziva

Čelnik bolnice u Omsku dr Aleksandar Murakovski kazao je da njemu niko nije pretio, ali je zato njegova kancelarija primila preko 1.000 poziva u poslednja dva dana. Kako je tada rekao, tenzija koja je pratil slučaj Navaljnog uticala je na to da bolnica ima probleme da funkcioniše normalno.

- Bilo je mnogo ljudi ispred bolnice, ambulantna kola su imale velike probleme da se probiju, sve je bilo blokirano. TV ekipe su snimale pacijente u ambulantnim kolima što je neprihvatljivo u bilo kojim okolnostima - objasnio je dr Murakovski.

Video: Snimak iz aviona ledi krv, Putinovom neprijatelju se bore za život: Navljani vrištao u avionu

(Telegraf.rs)

Video: Predivna priča o spasavanju zaštićene i ugrožene vrste: "Vrtela se kao vitez Koja nasred puta"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eubot

    26. avgust 2020 | 07:22

    navaljni je veliko zko za,Rusiji posle gorbacova I jelcina koji su oslabili Rusiju fala bigu sad je u sigurnim rukama nedaju se evropskim fasistima,ziveo PUTIN.

  • nikolas

    26. avgust 2020 | 07:31

    NAVALJNI JE POSTAO NEMACKI PRODUKT U EPP!!!!! PODGREJAVA RUSOFOBIJU U NEMACKOJ I NA ZAPADU!!!

  • slađa

    26. avgust 2020 | 00:23

    Verujem da su lekari u Omsku bili na visini zadatka za tako tešku kliničku sliku kakvu je imao Aleksej Navaljni. Nema razloga da bilo ko preti lekarima koji se bore za svaki život, bez razlike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA