Šta je COVAX plan i zašto SZO upozorava na "vakcina nacionalizam"?

 
 
  • 0

Plan "COVAX" podrazumeva da će dve milijarde doza vakcine da bude raspodeljeno širom sveta do 2021. godine

vakcinacija korona virus foto: pixabay.com

Većina zemalja sveta sagasila se da će učestvovati u globalnoj šemi dizajniranoj za distribuciju vakcine protiv korona virusa po najnižim mogućim cenama, saopštio je direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Plan "COVAX" podrazumeva da će dve milijarde doza vakcine da bude raspodeljeno širom sveta do 2021. godine, rekao je Tedors Adhanom Geberejesus. Progam cilja na to da rasprostranjenost vakcine bude jednaka i to po najnižoj mogućoj ceni.

Kako je on rekao, do sada su 172 zemlje, koje predstavljaju 70 odsto svetske populacije, potpisale ovaj plan. Dodaje da je međunarodna saranja ključ za borbu protiv korona virusa.

- Vakcina nacionalizam samo pomaže virusu. COVAX ne zavisi samo od zemalja koje su se prijavile, već popunjava i ključne nedostatke u finansiranju. Postoji svetlost na kraju ovog tunela. Kao što sam rekao prošle nedelje, zajedno možemo da uspemo - rekao je on.

Različite kompanije širom planete rade na vakcini protiv Kovida-19 još od kada je počela epidemija. Šest potencijalnih je već stiglo do treće faze ispitivanja, pokazuju podaci SZO.

Rusija je postala prva zemlja koja je registrovala vakcinu, ali pre nego što je završena treća faza. Više od 3.500 ljudi je testirano i ovaj lek nije pokazao ozbiljne negativne efekte.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA