Nalogodavac ubistva novinarke Miroslave osuđen na 50 godina: U poruci napisao da je bila preglasna

 
 
  • 1

Gotovo 90 odsto napada na novinare u Meksiku nije rešeno

Miroslava Breach Foto: Profimedia

Sud u Meksiku osudio je na 50 godina zatvora Huana Karlosa Morenu, nalogodavca ubistva poznate novinarke Miroslave Brič, koja je pisala o trgovini drogom, nasilju i korupciji u zemlji.

Bričova je bila 11. novinarka koja je likvidirana tokom 2017. godine u Meksiku, preneo je BBC.

Gotovo 90 odsto napada na novinare u Meksiku nije rešeno, a tužilaštvo je saopštilo da je ovako dugačka zatvorska kazna za nalogodavca presedan među krivičnim delima protiv slobode izražavanja.

Organizacija Repoteri bez granica saopštila je da je samo ove godine ubijeno 5 novinara u Meksiku što ovu zemlju svrstava među "najsmrtonosnije na svetu za medijske radnike".

- Dosluh između državnih zvaničnika i organizovanog kriminala predstavlja ozbiljnu pretnju novinarima i urušava pravosuđe na svim nivoima - navodi se u saopštenju medunarodne organizacije Repoteri bez granica.

Ubica novinarke Miroslave Brič ostavio je poruku na kojoj je pisalo: "Zato što je bila preglasna".

Lokalni mediji prenose da je nalogodavac Huan Karlos Moreno bio istaknuti član kartela iz Sinaloe, a neposredni izvršilac ovog zločina pronađen je ubijen nedugo nakon likvidacije Miroslave Birč.

Video: Slučajno ga je zakačio ramenom, pa završio mrtav

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    23. avgust 2020 | 18:51

    Ово је огроман помак. Браво за овакву пресуду за убиство новинарке Мирославе Брич у Мексику. И то пресуду налогодавцу. Правда и истина ће од сада увек бити прегласне. И нико неће моћи да се прави да их не чује и не види.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA