U telu mu našli opasnu supstancu: Od šoljice čaja do agonije, Putinov neprijatelj se bori za život

 
 
 ≫ 
  • 6

Nadležni u bolnici nisu dozvolili supruzi da poseti Navaljnog, tražeći od nje dokaz da je ona stvarno njegova žena

Ruski opozicionar i jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, bori se za život u Omsku, pošto mu je juče pozlilo tokom leta iz Tomska u Moskvu.

Bolnica je zabranila njegov transport u bolje opremljenu zdravstvenu ustanovu u ovom trenutku zato što mu je stanje i dalje nestabilno. Prema informacijama koje do sada imamo, Navaljnom je pozlilo pošto je popio čaj tokom boravka u Tomsku, a njegovi saradnici tvrde da je tada bio otrovan.

Sumnje da je otrovan dodatno "podgrejala" fotografija koja kruži društvenim mrežama na kojoj se vidi kako Navaljni ispija čaj posle kog mu je pozlilo. U prilog tim spekulacijama išla je i informacija da je konobar koji ga je usluživao nestao, a vlasnici kafića su proveravali sigurnosne snimke kako bi pokušali da ustanove šta se zapravo desilo.

Kako je došlo do ovoga?

Bio je to rutinski put za Navaljnog, koji je često posećivao region Sibira.Prema pisanju lokalnih medija, on je bio u tom gradu kako bi sproveo "istragu" i sastao se sa lokalnim liderima i volonterima. Tokom boravka u Tomsku, on se slikao sa svojim simpatizerima i napisao u opisu fotografije "Odličan grad. Jedan od najlepših u zemlji".

Navaljnom su prilazili ljudi da bi se slikali sa njim, među kojima je bio još jedan putnik, lokalni DJ Pavel Lebedev.

Navaljni se ukrcao na let S7 za Moskvu i avion je uzleteo. Prema rečima Lebedeva, Navaljnom je ubrzo pozlilo, njegovo stanje se naglo pogoršalo. Otišao je u toalet na kraju aviona, ali se nije vraćao, te se pretpostavlja da se u jednom trenutku srušio na zemlju. Pojavio se video snimak na kome se vidi kako posada aviona ide ka njemu, a u pozadini se čuju krici i jauci Navaljnog.

- Baš mu je pozlilo. Posada je pokušala da ga pridigne na noge dok je on vrištao - kazao je Lebedev.

Pilot aviona je uvideo da je stanje Navalnog loše, te je hitno sleteo na aerodrom u Omsku. Ruski opozicionar iznet je sa aviona i prevezen u bolnicu u tom gradu. Porparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, koja je putovala zajedno sa njim, objavila je na Tviteru da je njen šef u nesvesnom stanju i da mu je jako loše, i istakla da je najverovatnije otrovan dok je pio čaj.

Kako je kazala, ništa nije niti pio niti jeo sem toga. Takođe, objasnila je da su joj doktori rekli da bi se toksin u tom slučaju, pomešan sa toplim pićem, brže raširio organizmom. Po prijemu u bolnicu, prikačen je na respirator i lekari se od juče bore za njegov život.

U telu mu pronašli opasnu supstancu?

Ivan Ždanov, direktor Fonda za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, rekao je danas da su, prema rečima predstavnika policije, u organizmu Navaljnog pronašli opasnu supstancu, koja ne predstavlja samo opasnost za njega, nego i za njegovu okolinu.

Prema njegovim rečima, na pitanje da objasne o kakvoj supstanci je reč, predstavnica policije je rekla da je to "tajna istrage, da ne može reći i da je reč o smrtno opasnoj supstanci, zbog koje bi svi oko pacijenta morali da nose zaštitna odela", prenosi portal Sputnjik.

Ždanov je kazao i da ne zna o kojoj supstanci se radi.

Stigla i supruga u Omsk sa doktorom

Pošto su se pojavile teorije da je najverovatnije otrovan, neki su počeli da spekulišu da je to sličan slučaj sa Aleksandrom Litvinjenkom, bivšim članom KGB-a i Putinovim protivnikom, koji je preminuo u Velikoj Britaniji od posledica trovanja polonijumom.

U četvrtak popodne u Omsk je stigla supruga političara, Julija, sa kojom ima dvoje dece. Ona je došla u društvu ličnog doktora Anastasije Vasiljeve, javlja Guardian. Nadležni u bolnici su, međutim, odbili da ih puste da uđu u njegovu sobu. Kako javljaju svetski mediji, tražili su dokaz da je Julija stvarno njegova supruga, ali su je na kraju ipak pustili da ga poseti.

Stanje Navaljnog malo bolje

Glavni doktor koji se brine o zdravlju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Aleksandar Murahovski, izjavio je danas da se njegovo zdravstveno stanje malo poboljšalo, ali da još uvek nije stabilno i da bi pokušaji da se transportuje na drugo mesto predstavljali rizik po njegov život.

Murahovski je kazao i da postoji pet mogućih dijagnoza o stanju Navaljnog, kao i da će rezultati testa biti poznati u roku od dva dana, prenosi Rojters i dodaje da je on odbio da odgovori na pitanje da li je ruski opozicionar otrovan.

Pre nego što Navaljni bude transportovan u inostranstvo radi daljeg tretmana, treba rešiti brojna pravna pitanja, rekao je Murahovski i dodao da su vrhunski lekari iz Moskve doputovali kako bi se pobrinuli za Navaljnog.

Oglasio se i Kremlj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, saopštio je juče da su spremni da razmotre zahtev za prebacivanje Navaljnog u neku drugu državu kako bi dobio adekvatno lečenje.

Kako su tada naveli, ukoliko postoji potreba za transport Navaljnog u neku drugu državu kako bi imao bolju medicinsku negu, taj zahtev će hitno biti razmotren.

- Svesni smo situacije u kojoj se nalazi Aleksej Navaljni i uverevam vas da će, ukoliko stigne zahtev za njegovo prebacivanje u neku drugu državu, taj zahtev biti razmotran u najkraćem mogućem roku. Vlada želi da se Navaljni što pre oporavi, kao što to želi svakom građanu Rusije - saopštio je Peskov

On je zamolio javnost da ne pravi "teorije zavere" i na osnovu toga donosi zaključke, već ih je pozvao da u miru sačekaju zvanične informacije, ističući da će, u slučaju da se dokaže da je Navaljni otrovan, biti pokrenuta i zvanična istraga.

(M. Lj.)

Video: Predivna priča o spasavanju zaštićene i ugrožene vrste: "Vrtela se kao vitez Koja nasred puta"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    21. avgust 2020 | 10:30

    Sta Putin veliki ima da kaze povodom ovoga? KGB je odradio svoje...

  • Boki

    21. avgust 2020 | 11:02

    Naravno da Puntin nikada neće biti kriv za takve stvari, ali je jasno svima šta se dešava. Možete pljuvati američku demokratiju, ali tamo se ovakve stvari mnogo teže dešavaju nego u "poštenoj" Rusiji.

  • Gandalf

    21. avgust 2020 | 13:37

    Putin, da je hteo nekog da smakne to bi se i desilo, i niko i nigde ne bi pisao o tome. Diže se velika prašina koja će sigurno uticati na stabilnost Rusuje. Kome ovo odgovara svi znamo, a to sigurno nije Putin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA