Džil Bajden će možda biti prva dama Amerike: Supruga je upoznala posle njegove porodične tragedije

Džo Bajden je izgubio svoju ženu i jednogodišnju ćerku u saobraćajnoj nesreći 1972. godine. Njegovi sinovi Bo i Hanter preživeli su nesreću

  • 5
Džil Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Stojeći u praznoj učinioci gde je predavala engleski jezik devedesetih godina, Džil Bajden obratila se javnosti prilikom konvencije Demokratske partije nakon što je njen suprug Džo Bajden zvanično postao kandidat za predsednika SAD.

Nakon što je govorila, pridužio joj se suprug koji se nasmejao potencijalnoj prvoj dami Amerike.

- Za sve vas širom zemlje, samo pomislite na omiljenog nastavnika koji vam je dao samopouzdanje da verujete u sebe. Takva je prva dama... koja će Džil Bajden biti - rekao je on.

Džil Džejkobs je rođenda u junu 1951. godine u Nju Džersiju, a odrasila je u Filadelfiji. Najstarija je od pet sestara, piše BBC.

Pre nego što se udala za Džoa, bila je udata za bivšeg fudbalera Bila Stivensona.

Džo Bajden je izgubio svoju ženu i jednogodišnju ćerku u saobraćajnoj nesreći 1972. godine. Njegovi sinovi Bo i Hanter preživeli su nesreću.

Džil je govorila da ju je upoznala Džoa preko brata 1975. godine. U to vreme on je bio senator, dok je ona i dalje bila student.

- Bila sam završna godina i izlazila sam sa momcima u farmerkama i majicama. On je došao na vrata i imao je sportski kaput i pomislila sam: "O bože, ovo neće funkcionisati, ni za milion godina. Devet godina je stariji od mene - ispričala je Džil.

- Međutim, otišli smo u bioskop u Filadelfiji, i kliknuli smo - rekla je ona za "Vog" o prvom sastanku sa suprugom.

Kako je dodala, Džo ju je zaprosio pet puta pre nego što je pristala.

- Nisam mogla da dopustim da oni (Džoova deca) izgube još jednu majku. Morala sam da budem 100 odsto sigurna - rekla je.

Par se venčao u Njujorku 1977. godine. Njihova ćerka Ešli rođena je 1981. godine.

Bo Bajden je umro od tumora mozga 2015. godine kada je imao 46 godina.

Džil Bajden je godinama radila kao nastavnica. Ima diplomu i dve master diplome, kao i doktorat sa Univerziteta Delaver. Predavala je u nekoliko škola i fakulteta, a naciji se u utorak obratila iz učionice u Srednjoj školi Brendivajn u Delaveru gde je predavala engleski od 1991. do 1993. godine.

- Predavanje je ono što ja radim. To sam ja - rekla je ona.

Džil Bajden je bila "druga dama" dok je njen suprug služio kao potpredsednik od 2009. do 2017. godine. Za to vreme ona je promovisala fakultete, govorila o porodicama vojnika i podizala svest o prevenciji raka dojke.

Objavila je 2012. godine knjigu "Ne zaboravite, Bog blagoslovi naše trupe", baziranu na iskustvu njene unuke o životu u vojničkoj porodici.

Video: Hilari Klinton u Bajdenovoj koži: Demokrate traže protivkandidata za Trampa

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA