Istorijski trenutak: Nemački i izraelski avioni preleteli zajedno iznad logora Dahau u čast žrtava

 
 
 ≫ 
  • 45

- Od mračnih sećanja prošlosti, nastavljamo na našim krilima u budućnost, zauvek - kazao je general major Norkin

Nemačka Izrael avioni, komemoracija, Olimpijske igre 1972 Foto: Tanjug/AP

Zajednička vežba nemačkih i izraelskih vazdušnih snaga uključila je i istorijsko preletanje iznad koncentracionog logora Dahau u Minhenu u čast žrtava Holokausta.

Dva izraelska aviona “F-16” i dva nemačka “eurofajtera” pratili su letelicu “G-550” u kojoj su se nalazili komandanti vazdušnih snaga dveju država - general major Amikam Norkin i general potpukovnik Ingo Gerhac. Treći “eurofajter” se pridružio formaciji u vazduhu.

- Od mračnih sećanja prošlosti, nastavljamo na našim krilima u budućnost, zauvek - kazao je izraelski general major Norkin prilikom preleta iznad Dahaua.

Letelice su zatim prošle iznad vazdušne baze Firstenfeldbruk gde je 11 izraelskih atletičara i trenera ubijeno 1972. godine u terorističkom napadu na Olimpijskim igrama u Minhenu, prenosi portal "Israel hayom".

Kada je završen manevar, obavljena je formalna memorijalna služba u logoru Dahau kojoj su prisustvovali ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer i ambasador Izraela u Ne,ačkoj Džeremi Isakarof. Izraelsku delegaciju su takođe činili potomci Jevreja koji su preživeli zločine u Dahauu.

Vojna vežba “Plava krila 2020” trajaće dve nedelje u kojoj će snage NATO-a zajedno sa savezničkim snagama uvežabavi manevre. Ovo je prva zajednička vežba dveju vojski na tlu Nemačke.

Logorom se širio miris smrti

Dahau je bio nacistički koncentracioni logor, i prvi logor otvoren u Nemačkoj, na mestu napuštene fabrike municije kod srednjovekovnog grada Dahaua, oko 16 kilometara severoistočno od Minhena u Bavarskoj na jugu Nemačke.

Dahau je oslobođen 29. aprila 1945. godine. Amerikanci su tog jutra bez ispaljenog metka zaposeli potpuno prljav, zapušteni logor. Ono što su videli, šokiralo ih je: stotine leševa u barakama i otvorenim vagonima teretnih vozova, izgladneli zarobljenici, traumatizovani ljudi, tifusari. Samo retki su samostalno mogli da stoje na sopstvenim nogama...

- Iza žice i električne ograde skeleti su sedeli na suncu i međusobno jedni drugima trebili vaške. Svi su nekako jednako izgledali, kao da je neko izbrisao izraze na njihovim licima i njihovu starost - napisala je Amerikanka Marta Gelhorn, koja je od oktobra 1944. kao ratna reporterka pratila napredovanje američkih trupa u okupiranoj Evropi.

Početkom maja 1945. ona je kročila u već oslobođeni koncentracioni logor Dahau. Nakon prvog obilaska, bila je potresena onim što je tamo zatekla.

- Prešli smo preko velikog, punog, prašnjavog logora, između baraka za zarobljenike, i ušli u vojnu bolnicu. U hodniku su sedeli drugi skeleti. Oko njih se širio miris bolesti i smrti. Gledali su nas, ali bez ikakvih pokreta. Na njihovim licima nije bilo nikakvog izraza, nikakve mimike. Njihova lica sastojala su se samo od žućkaste, čekinjave kože koja je bila nategnuta preko kostiju - napisala je ona.

Video: Mesto u kom je Gavrilo Princip umro u mukama: Mračni hodnici Terezina uteruju strah u kosti

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    19. avgust 2020 | 14:57

    Nemci su platili malu cenu za najveće zločine koje civilizacija poznaje. Čak su nagrađeni i ujedinjenjem. Ali zato drugima drže predavanja o demokratiji i odcepljuju delove njihovih teritorija.

  • Đani

    19. avgust 2020 | 13:30

    Lukave švabe su potomke svojih žrtava nad kojima su vršili neopisivo sramne zločine uspeli da upregnu u svoju ergelu, u cilju porobljavanja Evrope, ovaj put mirno i pod plaštom nekakve demokratije koju izvoze.

  • Dejan

    19. avgust 2020 | 16:06

    Nemcima zreba zabraniti proizvodnju oruzja i borbenih aviona, kao i kupovinu istih. Dosta su oni ovom svetu zla naneli. Kakvo preletanje njihovih aviona, treba da se pokriju usima i da ih bude veciti sram i stid i treba ih proglasiti za genocidnu naciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA