Uhapšen bivši agent CIA: Aleksander pao zbog koverte sa 2.000 dolara, smeši mu se doživotna robija

 
 
  • 0

* Aleksander se tereti da je duže od decenije Kineze "snabdevao" poverljivim informacijama * Tajni agent FBI ga uhvatio u klopku

Foto: US Department of Justice

Aleksander Juk Čing Ma (67), bivši obaveštajac CIA, mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju, pošto se sumnjiči da je špijunirao za Kineze.

Čing Ma uhapšen je 14. avgusta i optužen je zaveru i odavanje podataka o nacionalnoj bezbednosti stranoj vladi.

Aleksandar je, prema navodima medija, špijunirao za Kineze više od 10 godina. On se tereti da je zajedno sa rođakom, takođe bivšim agentom CIA, još 2001. godine počeo Kineze da "snabdeva" informacijama.

Vlasti su saopštile da su dvojica rođaka 2001. godine ugovorili sastanak sa nekoliko kineskih zvaničnika i obelodanili im informacije koje su prikupili radeći u CIA. Kinezi su to izdašno platili, navodno je Ma uzeo 50.000 dolara u kešu.

Osumnjičeni, koji je rođen u Hongkongu, dobio je državljanstvo SAD i 1982. je postao tajni agent. Službu je navodno napusito 1989. godine.

Čing Ma je potom 2004. godine ponovo angažovan pri FBI, gde je radio kao lingvista. On se tereti da je godinama fotografisao, kopirao i iznosio dokumente koji su bili klasifikovani kao državna tajna.

- Ma je nosio sa sobom neke od tih dokumenata i fotografija prilikom čestih putovanja u Kinu. Svaki put kada bi se vratio u SAD sa sobom je donosio hiljade dolara u kešu i skupocene poklone. Jednom se vratio sa novim setom štapova za golf - navode mediji.

Pao zbog koverte sa 2.000 dolara

Sve je otkriveno kada je Ma priznao svoje zločine tajnom agentu FBI, koji mu se predstavio kao saradnik kineskih vlasti. Ma se sa njim sastao 2019. godine i tada je uzeo 2.000 dolara od agenta, kao mali znak pažnje jer pomaže kineskim vlastima.

- Trag kineske špijunaže je dug i nažalost, neki od naših obaveštajaca su poklekli i izdali svoje kolege i svoju zemlju kako bi podržali komunistički režim - saopštio je Džon Demers, pomoćnik glavnog američkog tužioca.

On je istakao da se ovakva izdaja nikad ne isplati.

- Ako ne odmah, onda ćemo sigurno posle nekoliko godina, taman kad pomisle da su se izvukli, uhvatiti izdajnike i izvesti ih pred lice pravde. Za kineske vlasti ovi pojedinci su potrošna roba. Za nas oni su pravo upozorenje da stalno moramo da budemo na oprezu - rekao je Demers.

Ma bi danas trebalo da se pojavio pred federalnim sudom, a ukoliko njegova krivica bude dokazana, preti mu doživotna robija.

Video: Snimak kontakta srpskog obaveštajca sa ruskim špijunom

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA