"Ako Lukašenko ode, Putin će narediti invaziju Belorusije": Senator iz SAD o "ukrajinskom scenariju"

 
 
  • 13

Senator iz redova republikanaca smatra da je velika mogućnost da će Rusija intervenisati u Belorusiji

Vojna Parada Moskva Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

U slučaju da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko podnese ostavku na tu funkciju, Rusija bi mogla da ponovi ukrajinski scenario u toj zemlji, tvrdi američki senator iz reda republikanaca, Marko Rubio.

On je na Tviter nalogu istakao da, sudeći po situaciji koje ovih dana vlada u Belorusiji, postoji velika mogućnost invazije i vojne intervencije Rusije.

- Vrlo je realna mogućnost da Vojska Rusije interveniše ako Lukašenko da ostavku ili ne uspe da upostavi red u zemlji - napisao je Rubio na Tviteru.

Posle toga, u sledećem tvitu je upozorio na mogućnosti “ukrajinskog scenarija u Belorusiji”.

- Ukoliko Lukašenko propusti priliku da povrati red u zemlju ili ukoliko bude prinuđen da siđe sa vlasti, velike su šanse za Putinov ukrajinski scenario - dodao je američki scenario.

Protesti u prestonici Minsku kao i u drugim delovima Belorusije organizuju se već nedelju dana pošto je na predsedničkim izborima Lukašenko odneo ubedljivu pobedu i tako osvojio šesti mandat.

Građani, međutim, smatraju da su izborni rezultati namešteni, te su izašli na ulice kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Tokom demonstracija došlo je do oštrog sukoba policije i demonstranata, a Evropska unija osudila je prekomerno korišćenje sile organa reda i najavila sankcije.

Sa druge strane, Lukašenko je u nedelju istakao da su izbori bili legalni i legitimni, te je istakao da bi ponovno održavanje izbora značilo “smrt Belorusije”.

Lukašenkova suparnica Svetlana Tihanovskaja, koja je na nedavno završenim izborima osvojila oko 10 odsto glasova, danas je u video poruci kazala da je spremna da “preuzme odgovornost i postane nacionalni lider”.

"Vlast se menja kroz ustav, ne ulične proteste"

Lukašenko je izjavio danas da je važno da se vlast menja kroz ustavne procese, a ne ulične proteste.

- Ne možemo predati ustav nikome, jer bi to dovelo do problema - rekao je Lukašenko, a prenose ukrajinski mediji.

Lukašenko je rekao da je spreman da podeli vlast, ali ne kroz ulične proteste i dodao da se trenutno radi na ustavnim promenama koje će preraspodeliti vlast, prenosi TASS

On je to rekao prilikom obilaska fabrike za izradu traktorskih guma, dok su se ispred fabrike okupili demonstranti koji su tražili njegovu ostavku.

Vežbe na granicama sa Litvanijom i Poljskom

Vlasti u Belorusiji najavile su da će sprovesti velike vojne vežbe na granicama zemlje sa Litvanijom i Poljskom. Kako javljaju svetski mediji, vojnici će se tokom vežbe fokusirati na protivvazdušnu odbranu.

Prema pisanju “Raša tudej”, u ovim vežbama učestvuju pripadnici PVO, RPVO, kao i desantni timovi i tenkovske brigade, a biće održane u periodu od 17. do 20 avgusta u regionu Grodno. Operacija će biti organizovana blizu grada Astravjets, nedaleko od beloruske nuklarne elektrane koju vlasti te zemlje grade u dogovoru sa Rusijom.

Video: Oklopna vozila i hapšenja posle izbora u Belorusiji: Minsk žarište sukoba policije i demonstranta

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. avgust 2020 | 14:31

    AKO NATO NAPADNE LUKASENKA ON CE BRANITI SVOJU ZEMLJU OD NATO AGRESIJE A SIGURNO JE DA NI RUSIJA NECE SEDETI I GLEDATI NOVU KLAONICU !!! ONI SU STRATESKI SAVEZNICI!!! NATO ZELI RAT U EVROPI!!!

  • Darinka

    17. avgust 2020 | 16:00

    Sve poznato, opkoliti Rusiju,uniziti u svakom pogledu oslabiti što više i tako to Smeta jaka Rusija. Sve je u tome.

  • Zašto nas drže nisko

    17. avgust 2020 | 14:04

    Opkoljavanje je završeno, otpočeo je agitprop nato-naci rat uz pomoć snaga "desnog sektora", "otpora" i ostalih NATO NACISTIČKIH jasno nazvanih NE VLADINIH tj. ANTI VLADINIH bojovnika u CIVILU sa BORBENIM RANCIMA na leđima, MASKOM na licu, GERILSKOM STRATEGIJOM... Nije Lukašenko budala a vojska i policija nisu ZOMBI LOBANJE... USKORO započinje uspostavljanje reda i Ustavnog poretka u Belorusiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA