Vakcina protiv korone stiže 10. avgusta? Rusi hoće da budu prvi na svetu koji će napraviti lek

 
  • 7

Dok su neke globalne vakcine u trećoj fazi ispitivanja, ruska vakcina tek treba da završi drugu fazu, a treću planira da sprovede paralelno sa vakcinacijom medicinskih radnika

Vakcina, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Rusija namerava da bude prva na svetu koja će odobriti vakcinu protiv korona virusa, za manje od dve nedelje - uprkos zabrinutosti o njenoj bezbednosti, delotvornosti i oko toga da li je zemlja presekla neke važne delove u njenom razvoju, saznaje CNN.

Ruski zvaničnici rekli su za CNN da rade na tome da vakcina, koju razvija Gamaleja Institut u Moskvi, bude odobrena 10. avgusta ili ranije.

Ona će biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je prvi dobiti zdravstveni radnici.

- Ovo je Sputnjik momenat - rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog suverenog fonda, koji finansira rusko istraživanje vakcina, pozivajući se na uspešno lansiranje prvog satelita na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957.

- Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i sa vakcinom. Rusija će tamo stići prva - dodao je on.

Međutim, kako prenosi CNN, Rusija nije objavila nikakve naučne podatke o svom testiranju na vakcinu i CNN nije u mogućnosti da potvrdi njenu sigurnost ili efikasnost.

Kritičari kažu da pritisak zemlje na vakcinu dolazi usled političkog pritiska iz Kremlja, koji želi da predstavi Rusiju kao globalnu naučnu silu.

Takođe postoji zabrinutost da je testiranje vakcine na ljudima nepotpuno.

Desetine ispitivanja sa vakcinama su u toku širom sveta i mali broj je u ispitivanjima efikasnosti, ali većina naučnika je upozorila da ostaje još puno posla pre nego što vakcine mogu da budu odobrene.

Rusija tek završava drugu fazu, neke globalne vakcine su već u trećoj

Dok su neke globalne vakcine u trećoj fazi ispitivanja, ruska vakcina tek treba da završi drugu fazu. U planu je da se ta faza završi do 3. avgusta, a zatim da se sprovede treća faza ispitivanja paralelno sa vakcinacijom medicinskih radnika.

Ruski naučnici kažu da se vakcina brzo razvila, jer je modifikovana verzija one koja je već stvorena za borbu protiv drugih bolesti. Takav pristup preuzet je i u mnogim drugim zemljama i kompanijama.

Tako je, na primer, Moderna, čiju vakcinu podržava američka vlada i koja je u ponedeljak započela testiranje faze 3, izgradila vakcinu protiv koronavirusa na okosnici vakcine koju je razvijala za srodni virus, MERS.

Iako je ovo ubrzalo razvojni proces, američki i evropski regulatori zahtevaju kompletan test bezbednosti i efikasnosti vakcine.

Test, testovi, epruvete, vakcina, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Rusko ministarstvo odbrane kaže da su ruski vojnici služili kao dobrovoljci u ljudskim ispitivanjima. Tako je Aleksandar Ginsburg, direktor projekta, rekao da je već primio vakcinu.

Ruski zvaničnici kažu da se lek brzo preuzima putem odobrenja zbog globalne pandemije i ruske teške situacije sa korona virusom. Sada u Rusiji ima više od 800.000 potvrđenih slučajeva.

- Naša naučnici ne fokusiraju se na to da budu prvi, već da zaštite ljude - rekao je Dmitriev.

Vakcina koristi humane adenovirusne vektore koji su napravljeni slabiji, tako da se ne razmnožavaju u organizmu. Za razliku od većine vakcina u razvoju, oslanja se na dva vektora, ne na jedan, a pacijenti će dobiti i drugu dozu.

Zvaničnici kažu da se njihovi naučni podaci trenutno prikupljaju i da će biti dostupni za stručni pregled i objavljivanje početkom avgusta.

Globalna trka za vakcinu, korona, covid 19, Infografika Rusija tvrdi da je danas u drugoj fazi, a ovakva je bila situacija pre svega nekoliko dana Ilustracija: Nikola Jovanović

- Rusija ima lidersku poziciju u razvoju vakcina i njena dokazana platforma za vakcinu protiv ebole i MERS-a dovela je do toga da prvi imamo sigurno i efikasno rešenje najvećeg problema na svetu - izjavio je Dmitriev ranije za CNN.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ne postoji odobrena vakcina za MERS.

Rusko ministarstvo zdravlja, koje još nije potvrdilo datum odobrenja za avgust, kaže da će medicinsko osoblje koje se nalazi na frontu prvo biti vakcinisano nakon što novi lek bude odobren za javnu upotrebu.

Obimna ispitivanja vakcine u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama i drugim mestima brzo se odvijaju, ali nisu se obavezala na rokove do kojih će njihovi proizvodi biti odobreni.

Da podsetimo, ranije ovog meseca, Kremlj je negirao optužbe da su ruski špijuni upadali u američke, kanadske i britanske istraživačke laboratorije da kradu tajne o razvoju vakcine.

Ruski zvaničnici su takođe negirali izveštaje da su pripadnici političke i poslovne elite u zemlji - uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina - dobili rani pristup vakcini.

Video: Jovanović: Očekujem da će vakcina protiv korona virusa biti besplatna

(A. M.)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    29. jul 2020 | 11:17

    Sunce na istoku izlazi.

  • kizo

    29. jul 2020 | 12:03

    Rusi i vakcina. Neverujem ja njima nista.Kad su oni nesto korisno izmislili ?

  • Zorn

    29. jul 2020 | 13:46

    Sve unapred pripremljeno.Moj obicni narode kako preziveti sa svim avetima ovog sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA