Ponovo demonstracije širom sveta zbog Flojda: U Londonu haos, ruše spomenike, povređen policajac

 
  • 1

Iako su demonstracije uglavom bile mirne, pred kraj, odnosno tokom večeri došlo je do nereda, a demonstranti su bacali flaše

Širom sveta i danas su održani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. U Londonu je situacija eskalirala, a britanski mediji su objavili da je jedan policajac povređen.

Iako su demonstracije uglavom bile mirne, pred kraj, odnosno tokom večeri došlo je do nereda, a demonstranti su bacali flaše.

Osim u Londonu, protesti su organizovani i u drugim gradovima Velike Britanije, a snimci iz Bristola obišli su svet. Na njima se vidi kako demonstranti ruše spomenik posvećen Edvardu Kolstonu, trgovcu robljem iz 17. veka. Statuu su na kraju bacili u vodu.

Vandalizam je primećen i kada je reč o statui Vinstona Čerčila na kojoj su demonstranti napisali tokom protesta da je i on "bio rasista".

London protest protiv rasizma Foto: Tanjug/AP

Predmeti su bačeni prema policiji, uključujući bicikl "Boris" i saobraćajnu konus. Može se videti jednog demonstranata koji pokušava metlom udariti policiju. U jednom trenutku vatromet eksplodira od uzbuđenja od gomile. Sukobi su se dogodili u ulici Kinga Charlesa, samo nekoliko metara od Dauning strita. Veruje se da je do sukoba došlo nakon hapšenja demonstranata

Incidenti u Briselu

Protest protiv policijske brutalnosti i rasizma koji je u Briselu u nedelju popodne okupio oko 10.000 građana završen je incidentima, do kojih je došlo u opštini Matonge u kojoj većinom žive građani afričkog porekla.

Izlozi nekoliko prodavnica su razbijeni, a mediji javljaju da je došlo i do napada demonstranata na policijsko vozilo.

U smirivanju situacije učestvovali su policajci i konjanici, a koriščeni su i policijski helikopteri i vodeni topovi.

Prethodno, tokom popodneva, oko 10.000 građana svih starosnih dobi i porekla okupilo se na trgu ispred Palate pravde u Briselu kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti i rasizma uopšte.

Protesti u Milanu protiv rasizma i za prava migranata

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas ispred centralne železničke stanice u Milanu protestujući protiv rasizma nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije u Mineapolisu.

Učesnici protesta, koje su većinom činili migranti ili deca migranata iz Afrike, tražili su ublažavanje restriktivnih mera za dobijanje državljanstva za migrante, prenosi AP.

Organizatori su demonstrantima poručili da slogan "Životi crnaca su važni" u Italiji znači da treba izbegavati da se na Afrikance gleda kao na strance, a ne na građane te zemlje.

Video: Besni demonstranti konopcima srušili spomenik trgovcu robovima u Bristolu

(Telegraf.rs)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HAD88

    8. jun 2020 | 00:06

    Kako se nije podigo narod sirom sveta dok ameri i britanci ubijaju decu sirom sveta...? Gadjali nas osiromasenim uranijom zbog cega i dalje umiremo... To nije rasizam to je genocid sta vi radite kao nacije... Horde zla!!! Kamo lepe srece da se do istrebljenja medjusobno poubijaju, i time donesu mir svetu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA