Švedska je ipak pogrešila? Prošli su gore od zemalja kod kojih je epidemija "eksplodirala"

 
 ≫ 
  • 12

"Švedski model" podrazumevao je da građani sami vode računa o socijalnom distanciranju, a prodavnice, restorani, barovi i škole su ostali otoreni

Švedska korona virus kafići Foto: Tanjug/AP

Najmanje 45 zemalja uvelo je ograničenje kretanja u martu i aprilu kako bi se zaustavilo širenje korona virusa. Švedska nije jedna od njih.

Umesto toga, "švedski model" podrazumevao je da građani sami vode računa o socijalnom distanciranju, a prodavnice, restorani, barovi i škole su ostali otvoreni.

Ipak, statistički podaci pokazuju da će Švedska zbog toga platiti debelo. Ova zemlja ima višu stopu smrtnosti od korona virusa nego neke zemlje u kojima je viđena i gora "eksplozija" epidemije.

Prema podacima Instituta Džon Hopkins, Švedska po broju smrtnih slučajeva u 100.000 stanovnika jeste ispod Španije, Italije i SAD, ali je opet u samom vrhu liste.

Naime, sa najvišom stopom smrtnosti na 100.000 stanovnika je Španija (57 na 100.000), sledi Italija (51), Velika Britanija (50), Francuska (40). Odmah iza Francuske ide Švedska sa 34 smrtna slučaja na milion stanovnika, čak iznad SAD (25).

Prošli gore od zemalja kod kojih je epidemija "eksplodirala"

Švedska naime ima višu stopu smrtnosti i od Nemačke (9), Irana (8), Brazila (6)...

U Švedskoj je od korona virusa umrlo više od 3.500 ljudi. To jeste mnogo manje od SAD gde je umrlo preko 85.000 ljudi, ali s obzirom na broj stanovnika, Švedska je prošla gore i od nekih zemalja koje su videle i goru epidemiju.

Čak je i vodeći epidemiolog u Švedskoj Anders Tegnel prošle nedelje rekao da je visoka stopa smrtnosti u toj zemlji bila neočekivana.

Takođe, stopa smrtnosti u odnosnu na potvrđen broj slučajeva u Švedskoj je 12,4 odsto i nalazi se odmah iza Francuske, Velike Britanije i Italije.

Za ovo postoji nekoliko potencijalnih objašnjena, piše Biznis insajder. Naime, Švedska nije uradila mnogo testova, pa je tako moguće da brojni slučajevi nisu registrovani, što stopu smrtnosti čini višom nego što zaista jeste. Švedska je testirala 17,58 na 1.000 ljudi. To je relativno malo u poređenju sa na primer Norveškom (37,86 testova na 1.000 ljudi) i Islandom (160,44).

Broj pozitivnih slučajeva takođe znači da Švedska ne radi dovoljno testiranja. Naime, u ovoj zemlji je urađeno oko 177.200 testova, od čega je oko 28.000 bilo pozitivno, odnosno 15,8 odsto. SZO navodi da će države postići dovoljan broj testiranja tek kada taj procenat bude niži od 10 odsto.

Još jedno objašnjenje glasi da je polovina smrtnih slučajeva zabeležena u staračkim domovima, a za starije ljude je veća verovatnoća da će umreti od Kovida-19.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Jeziv prikaz kako korona virus može da se prenese u restoranu

(N. Z.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi Pazar

    15. maj 2020 | 10:47

    Svedska je stavila u prvi red ekonomiju,u drugi..gradjane.Trebali bi da smene tu vlast,jer su svesno ubili ljude.Kod nas u puno siromasnijoj zemlji 30 puta manje mrtvih,jer su u prvi plan stavljeni gradjani.Bravo za Srbiju👍👍👍

  • Göran

    15. maj 2020 | 10:35

    Šveđani se prave pametni , u sve se oni razumeju a u stvari nema glupljeg naroda od njih .

  • Peki

    15. maj 2020 | 10:21

    Potpuno tacni podaci ALI Svedjanima je vaznija ekonomija tako da CILJ OPRAVDAVA SREDSTVO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA