Međunarodna akcija u 103 zemlje, uhapšena 101 osoba: Nađeno blago neprocenjive vrednosti

 
  • 2

Među tim predmetima se nalaze slike, keramički predmeti, nakit, zlate statue, istorijsko oružje i novčići iz brojnih zemalja i neki od tih stvari su od neprocenjive vrenosti

zaplenjeno umetnicko blago Foto: Interpol

Policija je uhapsila 101 osobu i pronašla na hiljade ukradenih predmeta neprocenjive vrednosti. Međunarodna istraga sprovedena je u 103 zemlje, a nađeni su artefakti iz muzeja i sa poznatih arheoloških nalazišta, piše Skaj njuz.

Među tim predmetima se nalaze slike, keramički predmeti, nakit, zlate statue, istorijsko oružje i novčići iz brojnih zemalja i neki od tih stvari su od neprocenjive vrenosti.

U seriji akcija, policija je zaplenila i više od sto detektora za metal.

Granične snage Ujedinjenog Kraljevstva bile su uključene u akciju u kojoj su zapljenjeni keramički ćupovi napravljeni u drevnoj Mesopotamiji.

Nađeni su na aerodromu Hitrou, na puru iz Bahreina do kupca u Britaniji koji je verovatno krijumčarima platio hiljade funti za njih.

Ipak, Britanski muzej je dokazao da je reč o kopijama i da su čupovi bezvredni.

- Broj hapšenja i predmeta pokazuje obim i globalni domet nelegalne trgovine ovim predmetima, gde je potencijalna meta svaka zemlja sa bogatim nasleđem. Ako tada uzmete značajne količine novca i tajnost transakcije, ovo takođe predstalja mogućnost za pranje novca i prevare, kao i finansiranje organizovanog kriminala - rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Stok.

Policija je u Argentini zaplenila 2.500 drevnih novčića koji su ponuđeni za prodaju online. U sličnoj operaciji, letonska policija je pronašla 1.375 novčića.

I carina u Avganistanu je zaplenila 971 predmet na aerodromu u Kabulu baš kada je trebalo ti predmeti da budu poslati u Istanbul.

Na glavnom aerodromu u Madridu, španska i kolumbijska policija pronašli su retke i drevne artefakte ukradene u Kolumbiji, uključujući jedinstvenu zlatnu masku, novčiće i figurice stare 2.000 godina.

Tri krijumčara su uhapšena na aerodromu u Bogoti, a istraga je dovela do otkrivanja još 242 predmeta, što je najveća zaplena u istoriji Kolumbije.

Direktora Europola Ketrin de Bol je navela da organizovani kriminal ima nekoliko lica, a a je krijumačrenje kulturnih dobara jedno od njih.

Video: Najveća pljačka u istoriji: Lopovi odneli blago od milijardu evra

(N. Z.)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. maj 2020 | 22:02

    Britanci i Ameri ce da uzme sve te stvari i nikada ih nece vratiti u zemlju gde je sve to nadjeno.

  • Atina

    6. maj 2020 | 22:49

    Ma jel moguće nigde nikoga sa Balkana😬😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA