Avio-kompanija kriva za širenje virusa po Bliskom istoku: Povezuju je sa Revolucionarnom gardom

 
  • 0

Izvori iz kompanije rekli su za BBC da je na desetine članova posade imalo simptome korona virsa, ali da su svi oni ućutkani kada su pokušli da ukažu na probleme

Avion Mahan Air Foto: Shutterstock

Najveća iranska avio kompanija "Mahan er" nastavila je da obavlja svoje letove iako je postojala zabrana u toj zemlji u jeku epidemije korona virusa. Kako je pokazala istraga BBC Arabik, upravo je ovo doprinelo zdravstvenoj krizi na Bliskom istoku.

"Mahan er" je izveo na stotine letova ka i iz Irana, Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sirije od kraja januara do kraja marta. Sve ove zemlje dale su dozvolu avionima ove kompanije da slete i to su učinili čak iako su na snazi bile zabrane rutinskih letova iz Irana.

Izvori iz kompanije rekli su za BBC da je na desetine članova posade imalo simptome korona virsa, ali da su svi oni ućutkani kada su pokušli da ukažu na probleme.

"Mahan er" je inače sankcionisan od strane SAD jer se kompanija dovodi u vezu sa moćnom Iranskom revolucionarnom gardom.

Iako je Teheran još 31. januara zabranio sve letove u Kinu, postoje dokazi da su oni nastavljeni čak i u martu. Na primer, jedan let od 6. februara, vratio je 70 iranskih studenata koji iz Vuhanu u Teheran pre nego što je istog dana poleteo za Bagdad.

Kineski ambasador u Iranu Čang Hu je na Tviteru čak objavio fotografije sa direktorom "Mahan era" Hamidom Arabnedžadom 2. februara.

Iako je kompanija navela da su letovi okončani 5. februara, postoje dokazi da je do 23. februara obavljano još njih 55. Dve nedelje nakon što je Iran potvrdio prvi smrtni slučaj od korona virusa, 4. marta, letovi za Kinu su i dalje funkcionisali.

BBC navodi da su prvi slučajevi u Libanu i Iraku bili upravo zaraženi koji su stigli letovima "Mahan era".

Takođe, letovi koji su stizali iz Kine u Teheran za manje od 24 sata su nastavljali dalje u Barselonu, Dubai, Kuala Lumpur i Istanbul.

Iako iz kompanije tvrde da su u pitanju bili letovi za humanitarnom pomoći za Kinu, podaci ukazuju da je reč o putničkim avionima.

SAD su sankcinisale kompaniju jer pomaže u prevoženju članova Garde u Siriju, a najnovije je da je upravo ova kompanija prevezla telo komandanta Kasema Sulejmanija, nakon što je on početkom godine ubijen u američkom bombaškom napadu u Iraku.

U Iranu je zaraženo skoro 100.000 ljudi, a umrlo je 6.340.

Video: Zamenik ministra zdravlja pokazao simptome koronavirusa tokom konferencije o koronavirusu

(N. Z.)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA