Upozorenje stručnjaka SZO: Na sredini smo bitke, biće veliki rizik dok ne dobijemo vakcinu

 
  • 10

- Ublažavanje mera koje su pojedine zemlje počele da sprovode ne znači da je virus apsolutno pobeđen, već da se dolazi do tačke kada virus može da se kontroliše i da ekonomski i društveni život ponovo počne - rekao je danas stručnjak Svetske zdravstvena organizacije za vanredne situacije Majk Rajan

Vakcina, doktor, pacijent, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Delovi sveta počinju da se izvlače iz pandemije virusa Kovid-19, i oprezno nastavljaju s nekim normalnim životom, ali virus i dalje ostaje veliki rizik dok se ne razviju vakcine, izjavio je danas stručnjak Svetske zdravstvena organizacije za vanredne situacije Majk Rajan.

On je ocenio da su pojedine zemlje još u centru pandemije, dok su druge počele da pokazuju znake smanjivanja obima, prenosi Rojters.

- U tom smislu ima nade. Na globalnom nivou, situacija je veoma, veoma ozbiljna, ali uzroci bolesti i putanja virusa veoma su različiti u različitim delovima sveta. Moguće je da stavimo bolest pod kontrolu, i moguće je da nastavimo s normalnim ekonomskim i socijalnim životom na novi način i uz ekstreman oprez i obazrivost - rekao je Rajan.

On je ukazao da u pojedinim zemljama Afrike i Centralne i Južne Amerike putanja virusa i dalje ide nagore i da, iako sada ne izgleda da će to predstavljati veliki problem, mogućnost testiranja ostaje problem.

- Na sredini smo bitke naših života, svi mi širom sveta. Biće veliki i dugačak rizik sve dok ne dobijemo svima dostupnu sigurnu i efikasnu vakcinu - rekao je Rajan.

Ublažavanje mera koje su pojedine zemlje počele da sprovode ne znači da je virus apsolutno pobeđen, već da se dolazi do tačke kada virus može da se kontroliše i da ekonomski i društveni život ponovo počne.

Rajan je upozorio i da vlade koje nastoje da ublaže mere to moraju da rade uz izuzetan oprez.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Goran Stevanović o masovnom testiranju koje počinje sutra

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beast

    3. maj 2020 | 21:10

    Evo sve veci pritisak! Videcete narode! Ili cemo se osvestiti ili za 10 do 20 godina odosmo u ...

  • BWA

    3. maj 2020 | 21:25

    Ovo covek ne vredi da komentarise,al ajde.Pre par dana su rekli da smo na pocetku.Pogledajte portale.

  • 👩‍💻

    3. maj 2020 | 21:11

    Oni još ništa pouzdano i ne znaju o ovome, a već uveliko prave vakcinu. Za početak mogli bi da nas malo prosvetle pa nam objasne sta je to virus i kako nastaje te koliko virusa sadrži ljudski organizam i o njihovoj ulozi u njemu. Ko o čemu, baba o karameli, a SZO o vakcinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA