I u Africi jedu divlje životinje: Da li sledeća pandemija mogla da izbije na ovom kontinentu?

 
 ≫ 
  • 1

U slivu Konga (Kamerun, Evatorijalna Gvineja, Demokratska Republika Kongo, Gabon, Centralnoafrička republika), ali i u Gani, Sijeri Leoneu, Liberiji, Burkini Faso i Senegalu, meso koje se nađe u grmovima je spas i jedini izvor proteina

Vuhan, riblja pijaca Foto: Telegraf

Svima je dobro poznato da je trenutna epidemija korona virusa najverovatnije izbila na jednoj od mokrih prijaca u Aziji. Ceo svet prstom upire u Azijate i njihovo konzumiranje mesa najrazličitijih životinja. Ipak, konzumiranje divljih životinja nije neobično ni u Africi, a takva praksa na tom kontinentu postoji oko 20 godina.

U Aziji se sve više radi na smanjenju uzgoja i prometa divljih vrsta, u više nego upitnim higijesnkim uslovima, koje zadovoljavaju sofisticirane i tradicionalne prehrambene navike. Ipak, to je težak posao.

- Kineski uzgoj divljih životinja uključuje 6,3 miliona direktno uključenih radnika i vrednost prometa od 18 milijardi dolara - naveo je tim istraživača.

U Africi je, pak, to druga priča i mnogo više zabrinjavajuća. Izvršna sekretarka Svetske konvencije o biološkoj raznolikosti Elizabez Maruma Mrema izjavila je za "Gardijan" da bi bilo dobro da i druge nacije poput Kine streme zatvaranju ovih tržišta. Ipak, tvrdi da treba imati na umu da postoje zajednice, posebno u ruralnim oblastima sa malim primanjima, posebno u Africi, koje zavise od divljih životinja.

- Bez alternative za ove zajednice postoji rizik od pojave ilegalne trgovine divljim životinjama, a neke od njih su već sada na pragu izumiranja - navela je ona.

Afrika koronavirus Foto: Tanjug/AP

U slivu Konga (Kamerun, Evatorijalna Gvineja, Demokratska Republika Kongo, Gabon, Centralnoafrička republika), ali i u Gani, Sijeri Leoneu, Liberiji, Burkini Faso i Senegalu, meso koje se nađe u grmovima je spas i jedini izvor proteina. To nije opcija već teška potreba.

U tom području se prema procenama CIFOR-a prikupi imeđu milion i 3,4 miliona tona mesa divljih životinja iz tropskih šuma.

Lov i krčenje šuma u Africi su ključni element za razumevanje kako je Afrika, ništa manje od Azije, geografski podesna u bućnosti kada je reč o pandemijama. Naučnici su čak 2017. godine došli do zaključka kako postoji jaka korelacija između pojave i širenja ebole i krčenja šuma.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXX

    1. maj 2020 | 11:23

    Corona je stigla iz laboratorije a ne od zivotinje. U Wuhanu je najveci svjetski labor i tamo su radili na covid virusu(nije umjetno stvoren) i eto neko se zarazio i tako van iznio virus. Nema nista od te price sa slijepim nisem😊😊A sta mi jedemo??? Svinje koje zderu pacove i svoje bolesne prasice. Svinja je najgora zivotinja. U kakvoj prljavstini zivi i sta sve zdere,bolje da sutimo😉😬

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA