≫ 

Bolnica u Bergamu u kojoj je više Rusa nego pacijenata: "Stigli su i Albanci i Kinezi, Nemaca nema"

Rusi su doneli i svoj logo: dva srca, jedno umotano u rusku, drugo u italijansku zastavu, spojene rečima: "Iz Rusije s ljubavlju". Plakati sa logotipima zalepljeni su i na zidove terenske bolnice

  • 8
Pacijent, doktor, bolnica, maska, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Izložbeni prostor na periferiji Bergama, italijanskog grada koji je najteže pogođen korona virusom, sada je terenska bolnica. Umesto paviljona i tribina, tamo sada stoje 142 kreveta, od kojih je zauzeto 38.

Unutar crvene zone bolnice, gde se leče najteži pacijenti, nalazi se gotovo isti broj pacijenata i ruskog medicinskog osoblja: 32 vojna lekara i medicinskih sestara i osam prevodilaca, koji su stigli kontroveznim ruskim gestom humanitarne pomoći.

Pristup intenzivnoj nezi ovde je složen proces: idu dva sloja zaštitne opreme, prvo bela haljina, a onda jednokratno hirurško odelo, plastične klompe, rukavice, naočare, prozirna maska, sve nekoliko puta očišćeno alkoholnim gelom. Čak i tada zaština nije stopostotna.

Volonteri iz italijanske nevladine organizacije, koji su radili na suzbijanju epidemije ebole u Sijera Leoneu, i medicinski timovi i bolnice Papa Đovani XXIII u Bergamu, koji su nosili teret epidemije u prvoj razornoj fazi izbijanja u ovom regionu, čine osoblje ove terenske bolnice. Ipak, odmah prepoznatljivi su i Rusi u svojim belim zaštitnim odelima sa plavim prugama.

Rusi su doneli i svoj logo: dva srca, jedno umotano u rusku, drugo u italijansku zastavu, spojene rečima: "Iz Rusije s ljubavlju". Plakati sa logotipima zalepljeni su i na zidove terenske bolnice, piše "Gardijan".

U Italiji se inače vodi oštra polemika oko ruskog prisustva, a list "La Stampa" sugeriše da se radi o prikrivenoj operaciji prikupljanja obaveštajnih podataka, te neki nagađaju da je cilj da EU ukine sankcije ili pak da je reč o vežbi kojom želi da se pokaže nedostatak kohezije u EU. Ipak, to nije nešto o čemu ruski lekari žele da razgovaraju.

Potpukovnik Aleksandar Jumanov, šef ruskog lekarskog tima kaže da ne želi da se meša u političku polemiku.

Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

- Mi smo lekari koji rade svoj posao. U Rusiji postoji tradicija da ako nas neko pita za pomoć, moramo da je damo. Došli smo potpuno opremljeni, naši medicinski timovi bili su spremni za rad od prvog dana, jer smo imali osam respiratora. Doneli smo još 45 respiratora kao poklon, kao i zaštitna odela, maske, test komplete - rekao je on.

Na pitanje gde su testovi poslati, rekao je da je predloženo da budu dati Bergamu, ali ne zna gde su oni završili.

Takođe termini za povratak u Rusiju nisu određeni.

- Za sada pokušavamo da damo najbolje od sebe. Čekamo da se epidemiloška situacija stabilizuje - rekao je Aleksandar Volosatov, zamenik šefa za medije ruskog Ministarstva odbrane koji je sa Jumanovim tokom čitavog ovog perioda.

Kako je došlo do ovakog ruskog učešća nije još jasno, piše "Gardijan". Političar iz proruske stranke Matea Salvijija tvrdi da je posredovala nemačka kranje desničarska stranka AfD. Potpukovnik kaže da je reč o bilateralnom sporazumu između italijanskog premijera Đuzepea Kontea i ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Odnosi sa Italijom su uvek bili dobri - kaže on.

Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

Direktor ove privremene bolnice Oliviero Valoti priznaje da da je postojala rana zabrinutost zbog ruskog prisustva, ali iz medicinske perspektive.

- Bili smo zabrinuti zbog pitanja jezičke barijere i kultire. U stvarnosti se, moram reći, pokazalo vrlo efikasno. Oni su se savršeno uskladili sa našim pristupom i sa terapijskog stanovišta i sa klinikom - naveo je direktor.

Prelazeći širokim hodnikom koji razdvaja različite sektore bolnice, Valoti, anesteziolog, sa divljenjem govori o respiratorima koji su stigli avionima iz Rusije.

- Ovi respiratori ne postoje na Zapadu. Mi smo ih testirali i skoristili, oni su najvišeg kvaliteta. Izuzetno su korisni u intenzivnoj nezi - naveo je on.

Predsednik reda lekara iz Bergama Đuido Marinjoni suprotstavlja rusku intervenciju sa solidarnošću EU.

- Ruski vojni lekari rade u bolnici. Došli su Albanci, Kubanci, kineski lekari. Nemci, Francuzi, Amerikanci nisu došli. Neko može da se zamisli. Nije kao da nema korona virusa u Kini i Rusiji - naglasio je on.

Zapravo, 44 kritično bolesna pacijenta prevezla je nemačka vojska iz Bergama u bolnice sa rezervnim kapacitetom u Severnoj Rajni Vestfaliji i Saksoniji, mada je šema prenosa pacijenata počela posle dolaska Rusa.

Nemačka je takođe Italiju snabdela respiratorima, dok je najmanje još osam drugih zemalja EU doniralo zaštitnu opremu.

Video: Stanovnici ovog italijanskog gradića izgradili imuni sistem na koronu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dans

    28. april 2020 | 08:57

    Da, Nemci nisu dosli. Samo su slali svoje vojne avione, o svom trosku i sa kompletnom medicinskom opremom da pokupe najteze pacijente koje su smestili u svoje bolnice i lecili ih nedeljama. Bilo ih je preko 150, i sada su poceli da ih vracaju kuci, potpuno izlecene i opet o svom trosku i svojim avionima. Inace, isto su uradili i sa Francuzima i Belgijancima. Malo vise objektivnosti ne bi skodilo.

  • nikolas

    28. april 2020 | 08:10

    ,GARDIJAN, IMA VREMENA I ENERGIJE I U OVAKVIM PRILIKAMA PANDEMIJE DA SIRI MRZNJU MEDJU NARODIMA UMESTO DA HVALE SVAKOGA KOJI JE SPREMAN DA POMOGNE DRUGOG I DA BUDE HUMAN !!! ZALOSNO!!!

  • 3OPAH

    28. april 2020 | 08:53

    Italijani ovo je pouka u buduce vasi tereni na aerodromima docekajte za kumanitarne pomoci a ne kao devedesete za nato agresore koji startuju agresiju na narod otrovnim razornim raketama i bombardera koji su pokusali unistiti nasu srbiju molim nekoga da ovo prevede na italijanskom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA