SAD pozvale Kinu da zauvek zatvori mokre pijace: Veruje se da je sa njih potekao korona virus

 
 ≫ 
  • 0

Na njima se prodaju divlje životinje, a veruje se da je tamo virus sa njih prešao na čoveka

Mokre pijace Kina pijaca divlje životinje Foto: Tanjug/AP

SAD su pozvale Kinu da zatvori svoje "mokre" pijace na kojima prodaje divlje životinje, zbog veze između njih i zoonoza, a Australija je pozvala zemlje G20 na sličan potez jer su takve pijace rizik za poljoprivrednu industriju i ljudsko zdravlje.

Veruje se da se novi koronavirus pojavio na takvoj pijaci u Vuhanu u Kini krajem prošle godine. Proširio se po svetu i od njega je umrlo preko 180.000 ljudi, dok je zaraženo više od 2,6 miliona.

- S obzirom na snažnu vezu između ilegalne prodaje divljih životinja na mokrim pijacama i zoonoza, SAD je pozvao Narodnu Republiku Kinu da trajno zatvori svoje mokre pijace divljih životinja i sve pijace koje prodaju ilegalne divlje životinje - rekao je državni sekretar Majk Pompeo u saopštenju u sredu uveče.

Sličan poziv uputila je i Australija koja je pozvala zemlje G20 da zatvore takve pijace što bi mogao biti novi razlog za napetost s Kinom, nakon što je Kanbera pozvala na međunarodnu istragu pandemije koronavirusa.

Kina je 23. januara donela privremenu zabranu prodaje divljih životinja, ali trajna zabrana još nije donesena.

Vuhan, riblja pijaca Foto: Telegraf

Australijski ministar za poljoprivredu Dejvid Litlpraud u četvrtak je zatražio od vlada grupe G20 da podupru plan o ukidanju pijaca divljih životinja.

- Postoje rizici povezani s mokrim pijacama i oni mogu biti jednako velik rizik i za naše poljoprivredne industrije i za javno zdravlje - rekao je on.

Mokre pijace u Aziji prodaju sveže povrće, morske plodove i meso, a neke od njih i egzotične životinje.

Litlpraud nije izričito spomenuo Kinu, ali je svoj komentar dao nakon što je Australija zatražila međunarodnu istragu o pojavi i rešavanju pandemije koronavirusa.

Kina je optužila Australiju da dobija instrukcije od SAD-a.

Bela kuća vrlo je kritična prema Kini i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog načina upravljanja pandemijom, te je rekla da će prestati s finansiranjem te UN-ove agencije.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs/Hina)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA