Uprkos zabrani, na sahrani mafijaša više desetina ljudi: Bande kontrolišu luke i aerodrome u Italiji

 
  • 3

Iako pandemija otežava distribuciju droge, mafija koristi prednosti te blokade

Mafija, Napulj, Italija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Mafijaški klanovi već koriste krizu izazvanu pandemijom korona virusa, posebno na jugu Italije, a činjenica da je nedavno, uprkos zabranama, sahrani jednog mafijaša prisustvovalo više desetina ljudi, govori o moći i nekažnjivosti mafije, piše CNN.

Kako se navodi, mafijaši snabdevaju siromašne građane svakodnevnim potrepštinama i nude kredite firmama na ivici bankrotstva.

Smatra se da najmoćniji deo mafije, ozloglašena Ndrangeta sa sedištem u Kalabriji, kontroliše 80 odsto evropskog tržišta kokaina.

Iako pandemija otežava distribuciju droge, mafija koristi prednosti te blokade.

Novinar Roberto Saviano, autor knjige "Gomora: Italijanska mafija", rekao je za CNN da je mafija iskoristila nedovoljan nadzor nad sprovođenjem zakona u lukama i aerodromima.

Ali daleko od toga da mafijaške grupe samo prodaju kokain, one su, kako se navodi, duboko ugrađene u ekonomiju.

Dok tradicionalne mafijaške aktivnosti poput iznuđivanja mogu da trpe štetu tokom pandemije, postoje i nove mogućnosti, upozorila je Ana Serđi, kriminolog na Univerzitetu u Eseksu.

Prema rečima šefa italijanske policije Franka Gabrijelija, mafijaške organizacije već su duboko upletene u delove ekonomije koji nisu bili ograničeni zbog korona virusa, kao što su poljoprivreda, prehrambena industrija, farmacija i medicinska oprema, kao i drumski saobraćaj.

- Na kraju vanrednog stanja, kriminalna udruženja bi mogla da zagade ekonomiju tako što bi preuzele kompanije u koje nisu pre bili infiltrirani - kazao je on.

Italijanska vlada svesna je opasnosti. Ministarka unutrašnjih poslova Lućana Lamorgeze poslala je pismo regionalnim liderima u koje je CNN imao uvidu, i u kojem ih upozorava da će kriminalne organizacije pokušati da iskoriste "forme podrške" da steknu popularnost.

Video: Pomoću štapa i kanapa: Fenomenalne komšije nazdravljaju u vreme epidemije korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA